Trin 4: Skriv afslutning og indledning

Det er en vigtig del af den analyserende artikel, at du skriver en god indledning, som præsenterer din artikel og dens indgangsvinkel til analysen. Du skal også lave en afslutning, hvor du forholder dig til resultaterne af din analyse og åbner for nuancer i forståelse af tekster og emne.

En god fremgangsmåde er at skrive afslutningen før indledningen, lige efter hoveddelen. Når du er færdig med afslutningen, starter du på indledningen i direkte forlængelse af afslutningen. Så ved du, hvad opgaven slutter med, så du kan lægge den rigtige vinkel i indledningen. Du kan så at sige stille det rigtige spørgsmål til det svar, du har fundet frem til.

Du kan også overskue indledning og afslutning på én gang og dermed nemt rette dem til, så de passer sammen. Når du er færdig med både afslutning og indledning, flytter du indledningen op til starten af opgaven. Husk at tjekke, om der skal tilføjes en overgangssætning eller to til at binde indledningen sammen med analysen. 

Afslutningen sammenfatter og nuancerer

I din afslutning skal du fortælle læseren, hvordan din analyse af teksten eller teksterne har bidraget med viden om temaet ud fra den vinkel, du har valgt for opgaven. Hvis du i indledningen fremhæver bestemte spørgsmål eller problemstillinger, så skal du besvare dem i afslutningen.

Afslutningen skal klart vise, at dit bud på en fortolkning er ét blandt mange mulige. Det betyder ikke, at du skal overveje alle mulige andre fortolkninger, men blot at du skal tage forbehold for, at din fortolkning af teksten netop er et bud og ikke et endegyldigt svar.

Til sidst i afslutninge...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind