Timokrati bliver til oligarki

Grådighed vil ødelægge timokratiet og erstatte det med et oligarki

Timokratiet vil ikke kunne opretholdes i længden, mener Sokrates. Byen vil få problemer, fordi folks begær efter penge vil tage overhånd. De har ikke fornuften til at holde begæret i skak, skal vi huske:

 ’Så i stedet for at være mænd der elsker sejr og ære, ender de med at være folk, der elsker penge og forretninger, og de lovpriser og beundrer den rige og lader ham opnå de ledende poster, men den fattige har de intet til overs for.’ (551a)

Begæret efter penge vil altså skabe et samfund, hvor man ser op til de rigeste. Og har man ikke selv en formue, vil man ikke kunne få indflydelse.

Oligarkiet vil hurtigt få problemer

Det vil være et problem for oligarkiet, at de rigeste ikke nødvendigvis er de bedste ledere. Sokrates sammenligner det med et skib. Her vælger man ikke den rigeste passager som styrmand, men den bedste sømand.

Et andet problem, ved at de rige har magten, vil være, at oligarkiet i realiteten vil bestå af to byer i evig konflikt med hinanden: de riges by og de fattiges by. Derfor vil oligarkerne have det ret svært, blandt andet hvis de skal i krig:

’Men det er vel heller ikke så godt, at oligarkerne kan blive ude af stand til at føre krig. For enten må de inddrage den brede befolkning i fuld udrustning – og så være mere bange for dem end for fjenden. Eller også må de lade være at tage dem med og virkelig fremstå som ’de få’ i selve kampen; og det samtidigt med at de ikke vil betale skatter, fordi de er så vilde med penge.’ (551d)

Som citatet beskriver det, vil oligarkerne være bange for at udruste de fattige i samfundet med våben. For så kan de fattige jo blive en trussel mod dem selv. Det vil også være svært for byen at finansiere den nødvendige udrustning til hæren, fordi oligarkerne er for nærige til at bidrage med skatter.

Metafor om bier viser, at olig

...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind