Linjebilledet

Her får du hjælp til at forstå og analysere linjebilledet, som Platon beskriver i Staten. Linjebilledet kaldes også for linjelignelsen. Sokrates beskriver billedet i bog 6 og uddyber det i bog 7. Vi ser også på sammenhængen mellem linjebilledet og solbilledet. 

Linjebilledet viser de fire stadier af erkendelse og de fire niveauer af virkelighed

Sokrates gentager i bog 7 linjebilledet, som han formulerede i slutningen af bog 6. Det skal vise os, hvordan erkendelsen har fire niveauer i sig. Der findes viden, tænkning, overbevisning og indbildning, mener Sokrates:

Lad os kalde det første stykke ‘viden’ og det andet ‘tænkning’, det tredje ‘overbevisning’ og det fjerde ‘indbildning’. Mere overordnet kan vi kalde de to sidste for ‘mening’ og de to første ‘forståelse’. Mening er knyttet til tilblivelse, mens forståelse er knyttet til væren. Og hvad væren er i forhold til tilblivelse, det er forståelse i forhold til mening. Hvad forståelse er i forhold til mening, det er viden i forhold til overbevisning og tænkning i forhold til indbildning. Derudover er der så forholdet mellem de tilsvarende genstande og den yderligere opdeling af genstanden for mening og genstanden for forståelse. (533e-534a)

Det er noget af en forklaring, som Sokrates kommer med her. Men hvis vi forsøger at sætte den ind i et skema, kan det måske være lettere at forstå den:

Erkendelse

Virkelighed

 

Viden (1)

Ideerne

Viden og forståelse

Tænkning (2)

Matematiske og abstrakte begreber

Overbevisning (3)

Fænomener

Tilblivelse og mening

Indbildning (4)

Billeder, spejlinger og efterligninger

 

Her har vi på venstre side indsat de fire niveauer for erkendelse. I midten har vi så ved hjælp af forklaringen af linjebilledet i bog 6 (509d-511e) indsat de “genstande”, som Sokrates hentyder til.  

Forklaring af linjebilledet

Hvis du skal forstå det på en let måde, kan du tænke på et menneske:

Nederst (4) har du et spejlbillede af et menneske. Det er ikke et rigtig menneske, så det er kun en indbildning. Derfor kan du alligevel blive forskrækket, hvis du kommer til at se dit eget spejlbillede i et mørkt rum. Derefter (3) følger så det konkrete fysiske menneske. Det kan fx være din bedste ven. Hvis du møder ham eller hende, så vil du have den overbevisning, at din ven eksisterer.

Så (2) kommer begrebet menneske - eller det vi kunne kalde for menneskearten. Her kan du gennem tænkning finde ud af, hvad menneskets fælles kendetegn er. ...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind