Aristokrati bliver til timokrati

Byen afspejler sine mennesker

I bog 8 analyserer Sokrates og Glaukon fem forskellige dårlige styreformer. Sokrates viser, hvordan den bedste styreform, aristokratiet, kan blive ødelagt og blive til ringere styreformer.

Grundlaget for dialogen i bog 8 er den analogislutning mellem mennesket og byen, som Sokrates indførte tilbage i bog 2: Byens egenskaber vil være en forstørret version af indbyggernes egenskaber.

 ’Hvis der nu findes fem slags byer, må der vel også findes fem slags sjælstilstande blandt de almindelige borgere?’ (544e)

Så i en god by findes gode mennesker. I en dårlig by, dårlige mennesker.

De fem styreformer

De styreformer, som dialogen kommer omkring, er:

  1. Aristokrati - hvor de bedste bestemmer
  2. Timokrati - hvor de ærefulde bestemmer
  3. Oligarki - hvor de få rigeste bestemmer
  4. Demokrati - hvor folket bestemmer
  5. Tyranni - hvor en tyran, enehersker bestemmer

Tidligere i Staten har Sokrates ”…allerede beskrevet den type, der svarer til aristokratiet, og som vi med rette kaldte god og retfærdig.” (544e). Her taler han om den perfekte bystat, som de gennem hele dialogen har bygget op i tankerne. Den er med andre ord aristokratisk.

Vil undersøge retfærdigheden og lykke i styreformerne

Nu vil Sokrates undersøge, hvordan det ser ud med retfærdigheden og ikke mindst lykken i “de ringere typer” (545a). Her håber han på, at undersøgelsen vil give gode argumenter for at følge retfærdigheden i ens eget liv:

‘Når vi har fået den allermest uretfærdige at se, kan vi stille ham op over for den retfærdigste og afslutte vores undersøgelse af, hvordan den rene og skære retfærdighed forholder sig til den rendyrkede uretfærdighed i henseende til lykke og ulykke. Derefter må vi enten lade os overtale af Th...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind