Staten af Platon

Her får du hjælp til at forstå og analysere Staten, skrevet af Platon. Staten er særligt kendt for hulebilledet, der også kaldes hulelignelsen, men den giver også et centralt indblik i Platons filosofi, herunder hans tanker om statsdannelse, retfærdighed og erkendelse. Det er en af de centrale tekster i fagene oldtidskundskab, idéhistorie og filosofi. 

Vi giver dig et resumé af dialogen og en grundig baggrundsviden, som hjælper dig med at forstå indholdet. Du får vigtige citater og hjælp til at analysere centrale dele af dialogen. Vi ser på personer, virkemidler, græske udtryk og fremhæver de væsentlige filosofiske spørgsmål, som dialogen undersøger.

Staten er opdelt i 10 afsnit, og hvert afsnit kaldes for en bog. Vi giver dig et overblik over indholdet i hver af de ti bøger, så du kan få en samlet forståelse af værket.

Nogle af bøgerne er vigtigere end andre, hvis du skal forstå Platons tankegang. Derfor vil vi særligt fokusere på de bøger, som rummer centrale idéer og diskussioner, nemlig bog 1, 2, 7 og 8. Her vil vi gå dybere ind i analyse og fortolkning af indholdet. 

Vi har opbygget vores hjælp, så du kan læse den fra start til slut og få et komplet overblik. Men du kan også vælge at hoppe hen til de afsnit, som er relevante for dig.

Tekstudgaven anvendt i denne analysehjælp

Som basis for denne analysehjælp, har vi anvendt den nyeste oversættelse. Den er udgivet på dansk i serien Platon i udvalg. Den er en oversættelse lavet af Martin Harbsmeier, Steffen Lund Jørgensen, Rasmus Sevelsted og Chr. Gorm Tortzen:

Chr. Gorm Tortzen (red.): ”Staten” i Platon i udvalg I, Gyldendal, København 2018.

Den oprindelige udgave af værket er selvfølgelig på græsk, så derfor kan der findes forskellige oversættelser, som gengiver teksten på lidt forskellige måder.

Stort set alle oversættelser bruger dog de sidetal, som den franske bogtrykker Henri Étienne (kaldet Stephanus på latin) brugte i sin udgivelse af Platons samlede værker i 1578. Derfor er det let at finde frem til de tekststeder og citater, som vi henviser til, selvom du sidder med en anden oversættelse.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Staten af Platon

[6]
Bedømmelser
 • 22-08-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 28-06-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 05-06-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 13-06-2022
  Givet af Studerende på 2. år