Bog 1: Hvad er retfærdighed?

Her får du hjælp at forstå og analysere de centrale dele af bog 1 i Staten af Platon. På denne side får du et grundigt resumé, en oversigt over personerne og en liste med ordforklaringer. På de næste sider giver vi dig en detaljeret analysehjælp til teksten.

Resumé af bog 1

Den første bog sætter rammen op for resten af værket. Her introduceres det hovedspørgsmål, som resten af dialogen behandler, nemlig: Hvad er retfærdighed? I bog 1 fremsættes to bud på det:

  1. Polemarchos mener, retfærdigheden er at give folk, hvad man skylder dem.
  2. Thrasymachos mener, retfærdigheden er det, som den stærkeste bestemmer.

Hver for sig går de to i dialog med Sokrates, hvor opfattelserne bliver undersøgt. Gennem dialogerne viser Sokrates, at ingen af de to opfattelser giver et godt svar på spørgsmålet. Så dialogen i bog 1 ender tilsyneladende uden afklaring (på græsk: aporetisk). Men det har alligevel tjent det formål at få afvist to forkerte definitioner af retfærdigheden.     

Sokrates, som er værkets fortæller, er sammen med Glaukon, Platons bror, taget til en stor religiøs fest i Athens havneby Piræus. Her overværer de et optog for den thrakiske gudinde Bendis. Ved optoget møder de bl.a. Polemarchos, som overtaler dem til at tage med ham hjem sammen med en større gruppe af unge mænd. De møder også  Polemarchos’ gamle far, Kephalos, og den berømte sofist Thrasymachos (sofist = vismand).

Sokrates spørger Kephalos, om det er så slemt at blive gammel, som folk siger. Kephalos svarer, at det vigtigste er, at man har levet et godt og retfærdigt liv. Så behøver man ikke frygte døden. Han forlader derefter selskabet for at tage sig af festens ofringer til guderne.

Sokrates og Polemarchos diskuterer herefter, hvad retfærdighed er. Polemarchos mener, at retfærdigheden er det at kunne give folk og guder, hvad man skylder dem. ...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind