Gærceller

Biologi C, B og A + Biotek A.

Gær er encellede svampe

Gærceller er svampe, der vokser som encellede organismer. Gærceller er altså eukaryote organismer, ligesom alle andre svampe er. 

Her er et diagram over gærcellers opbygning (visse organeller er dog ikke vist, f.eks. Golgi-apparatet og det endoplasmatiske retikulum):

Kilde: domdomegg / CC BY 4.0.

Læg mærke til, at svampeceller er omgivet af en cellevæg, ligesom planteceller er. Svampeceller har også en stor vakoule, der opsamler CO2 fra cellens respiration, som derefter afgives til omgivelserne. Du kan læse om gærcellens forskellige dele i vores kompendium om eukaryote celler.

Gær udfører respiration og gæring

Gærceller får energi til deres livsprocesser ved at nedbryde stivelse eller simple sukkerstoffer. Gær vokser f.eks. ofte på frugt og lever af frugtsukker. Gærceller kan nedbryde sukker både aerobt og anaerobt – dvs. med eller uden ilt. Gærceller med adgang til ilt forbrænder sukkeret ved respiration. Gærceller uden adgang til ilt udfører i stedet gæring. Gæring er en ufuldstændig nedbrydning af sukkeret, hvilket vil sige, at sukkeret ikke nedbrydes ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind