Mikroorganismer

Biologi C, B og A + Bioteknologi A.

Hvad er mikroorganismer?

Mikroorganismer er organismer, der er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje. Organismerne er typisk encellede, f.eks. bakterier og gærceller. De encellede organismer kan evt. vokse i kolonier med andre celler, men de er stadig selvstændige organismer, der kan overleve uden de øvrige cellers tilstedeværelse. 

Mikrobiologien beskæftiger sig også indimellem med virusser, selvom virusser ikke er levende organismer. Du kan derfor også læse om virusser her i kompendiet.

Her kan du læse et uddrag af teksten om virusser

Virusser kan se ud på mange forskellige måder. Alle virusser består dog primært af en proteinkapsel med arvemateriale. Figur 1 viser tre eksempler på virussers opbygning.

...

Kapsid og kappe

Proteinkapslen omkring en virus kaldes et kapsid og kan have mange forskellige opbygninger. Desuden findes der indimellem en ydre kappe omkring kapsidet. Kappen indeholder forskellige membranmolekyler – bl.a. glykoproteiner (en kombination af kulhydrat og protein), som er specifikke for forskellige virusser. Kappen og nogle af membranmolekylerne kan evt. stamme fra den værtscelle, som virussen er dannet indeni. Virussen får nogle af værtscellens membranmolekyler, hvis virussen forlader værtscellen ved såkaldt exocytose (knopskydning). Her optager virussen en del af værtscellens ydre membran omkring sig, når virussen forlader værtscellen. Du kan se eksempler på formering med exocytose længere nede på siden.

Arvemateriale

Inde i kapsidet findes virussens arvemateriale. Der er tale om enten DNA eller RNA, og både DNA'et og RNA'et kan optræde enkelt- eller dobbeltstrenget hos specifikke virustyper.

Variationen i typen af arvemateriale betyder, at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind