[17]

Eukaryote celler

Biologi C, B og A + Biotek A.

Eukaryote celler er celler, som indeholder en cellekerne. Alle flercellede organismer består af eukaryote celler, men der findes også encellede eukaryoter. Dyre-, plante- og svampeceller er de typer af eukaryote celler, som du skal arbejde med i Biologi eller Bioteknologi.

På de næste gennemgår vi, hvordan dyre-, plante- og svampeceller er opbygget. Du kan se, hvilke organeller der findes i disse tre celletyper, og hvordan celletyperne adskiller sig fra hinanden.

  1. Dyreceller
  2. Planteceller
  3. Svampeceller

Her kan du se et uddrag af kompediets gennemgang af plantecellers opbygning:

Planteceller indeholder de samme organeller som dyreceller. Planteceller har dog også nogle bestanddele, som ikke findes i dyreceller. Grønkorn (kloroplaster) er en meget vigtig organeltype i planteceller, da grønkornene udfører fotosyntese og danner glukose. Glukosen kan planten forbrænde ved sin respiration.

Planteceller indeholder desuden en vakuole, som er en stor, hul struktur. Vakuolen indeholder meget af vandet i cellen og medvirker til at holde et højt vandtryk inde i planteceller. Det høje tryk er vigtigt for, at planter kan holde sig oprejst. Cellevæggen medvirker også til at give planteceller en stiv struktur, ligesom cellevæggen modvirker, at planteceller...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind