Infektionsbiologi

Biologi B og A.

Infektionsbiologi handler om mikroorganismer og virus, der skaber sygdom i andre levende organismer. Disse mikroorganismer og virus kaldes også for patogener. Infektionsbiologi handler desuden om, hvordan infektioner smitter og spredes, så der evt. opstår epidemier eller pandemier.

  1. Patogener og infektioner
  2. Epidemier og pandemier

Her kan du læse et uddrag af afsnittet om patogeners virulens (smitsomhed)

Smitsomhed er en betegnelse, der dækker over, hvor effektiv en patogen er til at trænge ind i sin værtsorganisme og formere sig.

Patogeners smitsomhed varierer meget, og smitsomhed er også tæt knyttet til, hvordan en bestemt patogen møder sin vært. Nogle patogener smitter f.eks. kraftigt, hvis de kommer direkte ind i blodbanen – f.eks. gennem kanyler eller insektbid. Disse patogener møder nemlig ikke kroppens ydre immunforsvar i form af huden og slimhinderne.

Patogener har mange forskellige smittemetoder, og en patogen er ofte stærkt tilpasset til netop én bestemt smittemetode. Borrelia-bakterien smitter f.eks. udelukkende gennem bid fra skovflåter. Her er de mest almindelige medier for spredning af mikroorganismer:

  • fysisk kontakt
  • dråber i luften (f.eks. fra host)
  • støv
  • blod
  • dyr
  • drikkevand.

Visse patogener kan overleve længe uden for en vært – evt. ved at gå i dvale. Bekæmpelse af patogenen bliver på den måde vanskeligere.

Patogener med en høj smitsomhed kan...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind