Få hjælp til digtanalyse & lyrikanalyse

Digte hører under hovedgenren lyrik, og er en teksttype, der består af vers – eventuelt med rim og en bestemt rytme. Digte er opbygget af strofer og vers og kan, ligesom al anden litteratur, handle om alt muligt forskelligt – oftest handler de dog om menneskelige følelser som ensomhed og kærlighed, liv/død og omgivelsesskildringer.

Hvordan laver man en digtanalyse?

En digtanalyse går ud på at kunne vurdere det givne digts indhold og opbygning, og ved hjælp af analysen få det hele til at virke som en samlet fortolkning. Det er anbefalet at følge en model, dog uden at udføre opgaven som en besvarelse af hvert enkelt punkt. Du skal huske på, at hvert digt er unikt, og derfor er det ikke sikkert, at digtet, som du sidder med, lægger lige så meget vægt på et bestemt element, som et andet digt måske gør.

Eksempel på digtanalyse

En god måde at komme i gang med sin analyse på, er at finde inspiration i andres opgaver. Hvordan er det nu lige, at opgaven skulle opbygges, og hvordan var det nu lige, at teorien var bag rimene? Du kan let finde inspiration til din digtanalyse herunder, hvor vi har samlet over 700 forskellige elevindsendte digtanalyser.

Her på Studienet.dk har vi også selv udarbejdet et eksempel på en digtanalyse til et 12-tal. Du kan se eksemplet her.

Vejledning til at skrive digtanalyse

Vi har også skrevet en komplet analysemodel til digte til dig. Vejledningen indeholder alt, du skal have styr på til din digtanalyse i 3.g og til eksamen. Du kan læse den, og blive bedre her og nu, eller du kan medbringe den til eksamen, så du har noget at støtte dig til. Modellen er dybdegående, og dækker altså lige fra analyse af genre og handling til billedsprog og rim/rytmer.

Læs vejledningen til digtanalyse her.