[155]

Debatterende artikel

Få hjælp til at skrive en debatterende artikel i Dansk. Vi forklarer, hvordan du skal forberede og bygge din artikel op. Med Studienets trin-for-trin vejledning vil du få hjælp i alle faser af arbejdet. Debatterende artikel er en genre, som altid er med i eksamensopgaverne på HF og STX.

I opgaven skal du undersøge og diskutere et danskfagligt emne eller spørgsmål. Det skal du gøre ud fra det tekstmateriale, som er med i opgavehæftet. Derefter skal du selv argumentere for dine egne synspunkter om emnet. Dit formål er altså både at oplyse og overbevise læseren.

Den debatterende artikel er i familie med mange af de genrer, som du kender fra folkeskolens danskopgaver. Den indeholder nemlig nogle af de samme træk som aviskronikker, klummer, blogs og debatindlæg, hvor du skal fremlægge et emne, diskutere det og argumentere for dine egne synspunkter.

Det er også genrer, som vi kender fra virkeligheden uden for skolen. Forskellen er, at den debatterende artikel altid tager udgangspunkt i et bestemt tekstmateriale, som du skal undersøge for at skrive din opgave.  

Vejledningens struktur

Vejledningens første del fortæller dig kort om, hvordan en debatterende artikel skal bygges op. Hvis du skal skrive en debatterende artikel for første gang, så anbefaler vi dig, at du starter med at læse hér, før du går videre til eksempelbesvarelsen og de 6 trin i selve opgaveprocessen.

I anden del af vejledningen kan du se vores eksempelbesvarelse. Den viser dig helt konkret, hvordan en opgave kan struktureres, og hvad du skal tænke på i de enkelte afsnit. Vi har forsynet besvarelsen med grundige forklaringer, som du kan bruge som hjælp til at skrive din egen opgave.

Den tredje del består af vores 6-trins guide, som hjælper dig igennem hele processen med din opgave. Guiden viser, hvad du skal tænke over og gøre i forhold til opgaveformuleringen, arbejdet med teksterne, skrivning af opgavens afsnit og korrektur. Du kan følge guiden fra start til slut og dermed få hjælp til hele din proces, eller du kan gå ind og læse på de trin, hvor du har behov for støtte til din proces.

Vejledningens fjerde del forklarer dig om god formidling og godt sprog i opgaven. Du får også en vejledning i at bruge citater og kildehenvisninger korrekt i din artikel.

Til sidst finder du en tjekliste til din opgave. Det er samtidigt en opsummering af hele vejledningen, hvor vi både kommer ind på det, du skal gøre, og det, du skal holde dig fra.

Få hjælp til konkrete opgaver på Studienet.dk.

På Studienet.dk kan du finde hjælp til mange opgaver og tekster fra de tidligere eksamenssæt. Her kan du få hjælp til at forberede og skrive den helt konkrete opgave. Hjælpen er skrevet af Studienets redaktion, som består af erfarne undervisere i dansk. Du kan søge efter opgaverne i søgefeltet øverst på siden.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Debatterende artikel

[155]
Bedømmelser
 • 24-03-2019
  Givet af 2.g'er på STX
  Den var meget let forståelig og gav nogle gode retningslinjer for, hvordan man bærer sig ad med at skrive en debatterende artikel. Jeg brugte den, da jeg skulle skrive min første debatterende artikel, og jeg fik karakteren 10 for den.
 • 23-05-2024
  Givet af 3.g'er på STX
  Studienet er bare lifesaver hvad angår gymnasietiden. Pray to god jeg får gode karakterer i dansk
 • 26-11-2023
  Givet af 2.g'er på STX
  dejlig med et eksempel og vejledning til strukturen
 • 29-09-2023
  Givet af 2.g'er på STX
  Giver gode, grundige beskrivelser om hvad skal gøre for at skrive en debatterende artikel. :)