Opgavehjælp til Dansk
Målet med vores opgavehjælp er at hjælpe dig med at blive bedre til at skrive opgaver i Dansk, så du er klædt godt på til den skriftlige eksamen. Her forklarer vi, hvordan du får mest ud af vores opgavehjælp.
Det er forskelligt, hvilke sider der er med i hver enkelt opgavehjælp. Hvis nogle af punkterne nedenfor ikke er relevante for den opgave, du sidder med, så springer du selvfølgelig bare over dem.
OBS: Vi anbefaler, at du op mod eksamen prøver at skrive nogle opgaver, inden du læser vores opgavehjælp. I stedet kan du bruge vores vejledninger til de forskellige slags eksamensopgaver. På den måde bliver du bedre til at bruge det, du har lært fra vores opgavehjælp, i en eksamenslignende situation. Efter du har skrevet din opgave, kan du sammenligne din forståelse af opgaven og teksterne med vores ved at læse opgavehjælpen.
Læs hjælpen til at forstå opgaveformuleringen
Vi anbefaler, at du starter med at læse vores hjælp til at forstå opgaveformuleringen. Det er meget vigtigt, at din opgave lever op til alle kravene i opgaveformuleringen, så det er godt givet ud at bruge lidt tid på at være helt sikker på, at du har forstået dem.
Arbejd med teksterne
Vi anbefaler at du først selv prøver at nå frem til en forståelse af opgavens tekst/tekster. Det er vigtigt, at du selv arbejder med teksterne, inden du læser eller hører vores hjælp til at forstå dem. På den måde træner du evnen til selv at nå frem til en forståelse af tekster, så du bliver klar til eksamen. Til skriftlig eksamen skal du nemlig arbejde med ukendte tekster, og du har ikke mulighed for at finde hjælp til teksterne på nettet.
Hvis du skal analysere og fortolke en tekst, så kan du få hjælp til de fleste genrer med vores analysemodeller. Analysemodellerne hjælper dig med de mest relevante punkter i en analyse af netop den tekstgenre, du arbejder med
Du skal ikke være bekymret, hvis du ikke når helt i mål med at forstå teksterne på egen hånd. Tekstlæsning kræver øvelse. Når du er nået så langt, som du kan på egen hånd, kan vores opgavehjælp hjælpe dig videre.
Besvar arbejdsspørgsmålene
Prøv at besvare arbejdsspørgsmålene ét ad gangen. Tænk over om vi stiller de samme spørgsmål til teksten, som du selv gjorde, eller om vi spørger til nogle andre ting. Hvis vi spørger til nogle andre ting så tænk over, hvorfor vi stiller netop de spørgsmål til teksten. På den måde træner du din egen evne til at stille gode spørgsmål til de tekster, du skal arbejde med.
Hør vores podcast
I vores podcasts hjælper gymnasielærere og andre specialister i tekstanalyse dig med at forstå teksterne, og hvad du kan komme ind på i din opgave. Det kan være, at vi når frem til nogle andre ting, end du selv gjorde, da du arbejdede med teksterne. Det betyder ikke, at din forståelse af teksterne er forkert. Ofte er der flere måder at forstå en tekst. Det vigtige er, at du kan argumentere danskfagligt for din forståelse af teksten.
Brug vores skriftlige hjælp til at forstå teksterne
Måske føler du dig klar til at skrive opgaven efter at have hørt vores podcast. Ellers kan du i nogle opgavehjælp også finde en skriftlig hjælp til at forstå teksterne og idéer til vinkler, du kan anlægge i din opgave. Vores hjælp til teksterne er skrevet, så den besvarer arbejdsspørgsmålene. Vi anbefaler derfor, at du lægger mærke til, om vores svar matcher dem, du selv nåede frem til, eller om vi er nået frem til noget andet. Hvis vi er nået frem til noget andet, anbefaler vi, at du tænker over, hvad det kan skyldes. Det er ikke sikkert, at vores svar er mere rigtige end dine. Ofte er der nemlig flere forskellige gode måder at forstå den samme tekst. Det er en rigtig god øvelse at sætte sig ind i, hvorfor andre har forstået teksten anderledes, end man selv har.
Skriv din opgave
Vi anbefaler, at du lukker vores opgavehjælp, imens du skriver din besvarelse. Det gør det lettere at formulere dine pointer i dit eget sprog og øger din læring, fordi du bliver nødt til at tænke pointerne igennem, mens du skriver.
Hvis du citerer eller omskriver vores pointer i din opgave, skal du huske at lave kildehenvisninger. Du kan læse mere, om hvordan du undgår plagiat, i vores Guide til gymnasiet.
-
Grænser mellem dokumentar og fiktion Dansk A
Få hjælp til at skrive den analyserende artikel om grænser mellem dokumentar og fiktion, som er opgave 3 fra skriftlig eksamen i Dansk A på HF, 24. maj 2019. I denne webbog går vi i dybden med det mat (…)
-
Fiktive fremstillinger af relationer i opbrud Dansk A
Her får du hjælp til at skrive en analyserende artikel om fiktive fremstillinger af relationer i opbrud. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX den 18. maj 2022. Den tager udgangspunkt (…)
-
Tekster med tomme pladser Dansk A
Her får du hjælp til at skrive en analyserende artikel om tekster med tomme pladser. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX fra den 10. august 2022. Den tager udgangspunkt i Anna Mølle (…)
-
Kropsfremstillinger i medierne Dansk A
I denne opgavehjælp til opgave 2 fra Vejledende opgavesæt 1 til Dansk A på HF fra august 2018 hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om kropsfremstillinger i medierne, som tager afsæt i (…)
-
Fiktive fremstillinger af mennesker, der falder udenfor normen Dansk A
I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om fiktive fremstillinger af mennesker, der falder udenfor normen. Opgaven indgik som Opgave 2 til skriftlig eksamen i Dansk A (…)
-
Fremstillinger af alkohol og alkoholkultur Dansk A
I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om fremstillinger af alkohol og alkoholkultur ud fra kampagnefilmen “Man kan da aldrig få for meget pølse!?!” af TrygFonden og (…)
-
Intertekstualitet og fiktion Dansk A
Her får du hjælp til at skrive en analyserende artikel om intertekstualitet og fiktion. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX fra den 10. august 2022. I opgaven skal du analysere Math (…)
-
Fiktive fremstillinger af vrede Dansk A
I denne opgavehjælp hjælper vi dig til at skrive en analyserende artikel om fiktive fremstillinger af vrede. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX fra den 11. august 2021. Den tager u (…)
-
Sprog og betydning Dansk A
I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive din debatterende artikel om sprog og betydning. Opgavehjælpen er til opgave 4 fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX den 20. maj 2021. Vi gennemgår opg (…)
-
Den politiske tale Dansk A
Her får du hjælp til at analysere Johanne Schmidt-Nielsens 1. maj tale fra 2016, som har været en del af et vejledende opgavesæt til skriftlig eksamen i Dansk på HF i januar 2018. Udover hjælp til ana (…)