Opgavehjælp til Dansk

Målet med vores opgavehjælp er at hjælpe dig med at blive bedre til at skrive opgaver i Dansk, så du er klædt godt på til den skriftlige eksamen. Her forklarer vi, hvordan du får mest ud af vores opgavehjælp.

Det er forskelligt, hvilke sider der er med i hver enkelt opgavehjælp. Hvis nogle af punkterne nedenfor ikke er relevante for den opgave, du sidder med, så springer du selvfølgelig bare over dem.

OBS: Vi anbefaler, at du op mod eksamen prøver at skrive nogle opgaver, inden du læser vores opgavehjælp. I stedet kan du bruge vores vejledninger til de forskellige slags eksamensopgaver. På den måde bliver du bedre til at bruge det, du har lært fra vores opgavehjælp, i en eksamenslignende situation. Efter du har skrevet din opgave, kan du sammenligne din forståelse af opgaven og teksterne med vores ved at læse opgavehjælpen.

Læs hjælpen til at forstå opgaveformuleringen

Vi anbefaler, at du starter med at læse vores hjælp til at forstå opgaveformuleringen. Det er meget vigtigt, at din opgave lever op til alle kravene i opgaveformuleringen, så det er godt givet ud at bruge lidt tid på at være helt sikker på, at du har forstået dem.

Arbejd med teksterne

Vi anbefaler at du først selv prøver at nå frem til en forståelse af opgavens tekst/tekster. Det er vigtigt, at du selv arbejder med teksterne, inden du læser eller hører vores hjælp til at forstå dem. På den måde træner du evnen til selv at nå frem til en forståelse af tekster, så du bliver klar til eksamen. Til skriftlig eksamen skal du nemlig arbejde med ukendte tekster, og du har ikke mulighed for at finde hjælp til teksterne på nettet.

Hvis du skal analysere og fortolke en tekst, så kan du få hjælp til de fleste genrer med vores analysemodeller. Analysemodellerne hjælper dig med de mest relevante punkter i en analyse af netop den tekstgenre, du arbejder med

Du skal ikke være bekymret, hvis du ikke når helt i mål med at forstå teksterne på egen hånd. Tekstlæsning kræver øvelse. Når du er nået så langt, som du kan på egen hånd, kan vores opgavehjælp hjælpe dig videre.

Besvar arbejdsspørgsmålene

Prøv at besvare arbejdsspørgsmålene ét ad gangen. Tænk over om vi stiller de samme spørgsmål til teksten, som du selv gjorde, eller om vi spørger til nogle andre ting. Hvis vi spørger til nogle andre ting så tænk over, hvorfor vi stiller netop de spørgsmål til teksten. På den måde træner du din egen evne til at stille gode spørgsmål til de tekster, du skal arbejde med.

Hør vores podcast

I vores podcasts hjælper gymnasielærere og andre specialister i tekstanalyse dig med at forstå teksterne, og hvad du kan komme ind på i din opgave. Det kan være, at vi når frem til nogle andre ting, end du selv gjorde, da du arbejdede med teksterne. Det betyder ikke, at din forståelse af teksterne er forkert. Ofte er der flere måder at forstå en tekst. Det vigtige er, at du kan argumentere danskfagligt for din forståelse af teksten.

Brug vores skriftlige hjælp til at forstå teksterne

Måske føler du dig klar til at skrive opgaven efter at have hørt vores podcast. Ellers kan du i nogle opgavehjælp også finde en skriftlig hjælp til at forstå teksterne og idéer til vinkler, du kan anlægge i din opgave. Vores hjælp til teksterne er skrevet, så den besvarer arbejdsspørgsmålene. Vi anbefaler derfor, at du lægger mærke til, om vores svar matcher dem, du selv nåede frem til, eller om vi er nået frem til noget andet. Hvis vi er nået frem til noget andet, anbefaler vi, at du tænker over, hvad det kan skyldes. Det er ikke sikkert, at vores svar er mere rigtige end dine. Ofte er der nemlig flere forskellige gode måder at forstå den samme tekst. Det er en rigtig god øvelse at sætte sig ind i, hvorfor andre har forstået teksten anderledes, end man selv har.

Skriv din opgave

Vi anbefaler, at du lukker vores opgavehjælp, imens du skriver din besvarelse. Det gør det lettere at formulere dine pointer i dit eget sprog og øger din læring, fordi du bliver nødt til at tænke pointerne igennem, mens du skriver.

Hvis du citerer eller omskriver vores pointer i din opgave, skal du huske at lave kildehenvisninger. Du kan læse mere, om hvordan du undgår plagiat, i vores Guide til gymnasiet.