Diana Baumrind

Introduktion

Diana Baumrind (1927-2018) var en amerikansk udviklingspsykolog, hvis arbejde især havde fokus på børn og opdragelse, og herunder særligt de psykologiske effekter af forskellige typer opdragelse. 

Selvom Baumrind især beskæftigede sig med udviklingspsykologien, har hun dog også bidraget til en vigtig debat inden for socialpsykologien, hvor hun har stillet spørgsmålstegn ved det etisk forsvarlige i eksperimenter, som kræver vildledning af forsøgsdeltagerne (herunder fx det berømte Milgram-eksperiment). 

De fire opdragelsesstile

I 1960’erne og 1970’erne lavede Baumrind en række undersøgelser af, hvordan forskellige typer af opdragelse påvirkede børns personlighed og udvikling. På baggrund af sine undersøgelser formulerede hun en teori om forskellige opdragelsesstile, som hver havde tendens til at påvirke børnene i nogle bestemte retninger. 

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der netop er tale om tendenser og ikke om noget fuldstændig bestemt, da der også kan være eksempler på børn, som bryder normen og udvikler sig i en anden retning. 

NB: Baumrind definerede oprindeligt kun tre af de nedenstående opdragelsesstile (autoritær, eftergivende og autoritativ), men nogle af hendes fagkollegaer tilføje...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind