Omsorg

På de følgende sider kan du læse om udviklingspsykologiske teorier, som vedrører omsorg og omsorgssvigt.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra siden om omsorgssvigt:

Konsekvenser af omsorgssvigt

Omsorgssvigt kan være meget skadeligt for børns udvikling, og talrige undersøgelser har påvist en øget risiko for en lang række psykiske problemer, hvis børn har været udsat for omsorgssvigt i løbet af deres opvækst. Nedenfor vil vi blot nævne nogle af de mest hyppige eksempler, men det er langt fra en komplet liste. 

Omsorgssvigt giver fx øget risiko for depression, både under opvæksten og senere i livet. Mange typer omsorgssvigt kan også virke hæmmende på den psykiske udvikling, så man fx kan opleve, at et 8-årigt barn er på et tilsvarende mentalt stadie som en 3-årig. Omvendt kan man også se børn, som usædvanlig tidligt begynder at opføre sig som voksne, fx fordi de måske har været nødt til at kompensere for forældrenes svigt ved selv at tage vare på eventuelle mindre søskende. 

En anden mulig konsekvens af svær omsorgssvigt er dissociation, hvor et barn bliver følelsesmæssigt distanceret fra sine voldsomme oplevelser, og måske endda delvis fortrænger, hvad der er sket. Dissociation er en form for forsvarsmekanisme, som barnet anvender for at kunne håndtere oplevelserne, men dissociationen medfører samtidig en mental splittelse, som kan udløse personlighedsforstyrrelser.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind