Tilknytning

På de følgende sider kan du læse om forskellige tilknytningsteorier og tilknytningstyper, samt om tiknytningsforstyrrelser og deres mulige konsekvenser.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra siden om tilknytningsforstyrrelser.

De tre slags tilknytningsforstyrrelser

Nedenfor beskriver vi tre forskellige slags tilknytningsforstyrrelser, som kan opstå hvis et barn enten bliver adskilt fra en tilknytningsperson (seperationsreaktioner og spædbarnsdepression) eller helt mangler tilknytningspersoner (hospitalisme).

Separationsreaktioner

Hvis et barn bliver fjernet fra en tilknytningsperson i kortere tid, vil det typisk udvise en række separationsreaktioner.

John Bowlby har formuleret et skema over, hvordan de typiske separationsreaktioner udfolder sig. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at alle disse separationsreaktioer kan optræde i større eller mindre grad, afhængig af hvor voldsom situationen er. 

Protest er normalt den første separationsreaktion. Barnet reagerer voldsomt med vrede, gråd og frustration over, at tilknytningspersonerne er væk. 

Fortvivlelse er anden separationsreaktion. Barnet går nu ind i en mere passiv tilstand af tristhed, hvor det til en vis grad taber interessen for omgivelserne.

Emotionel frakobling er tredje separationsreaktion. Her genvinder barnet sin interesse for omgivelserne til en vis grad, men udvikler til gengæld en følelsesmæssig distance til de tilknytningspersoner, som det er blevet ‘forladt’ af. Når barnet genforenes med tilknytningspersonerne, kan det endda i første omgang reagere ved at afvise dem.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind