Freud og den psykoseksuelle udvikling

De fem psykoseksuelle faser

I følge Sigmund Freud (1856-1939) foregår menneskets udvikling i fem faser, hvoraf flere er navngivet efter den del af kroppen, som barnet har fokus på i fasen.

Freud mener, at det er afgørende for et psykisk sundt voksenliv, at man har gennemlevet faserne uden forstyrrelser. Hvis der derimod går noget galt i ens udvikling, så kan man ende med at ‘hænge fast’ i en af faserne (fiksering), og det kan give store psykiske problemer i voksenlivet. Hvis man fx hænger fast i den orale fase, så vil man aldrig helt kunne slippe spædbarnets totale fokus på at få tilfredsstillet ønsker og behov øjeblikkeligt, og det kan betyde, at man bliver meget grådig eller selvoptaget i voksenlivet. 

Det er især de første tre faser, som har brug for at forløbe på en bestemt måde for at skabe et harmonisk voksenliv, mens latensfasen kun er af mindre betydning og den genitale fase forløber fra puberteten og gennem hele resten af livet (og det er således ikke et problem at ‘hænge fast’ i denne fase, da den er endepunktet for den psykoseksuelle udvikling). 

Freuds faseteori er kendt som teorien om den psykoseksuelle udvikling, fordi Freud mente, at seksualiteten spiller en helt afgørende rolle i menneskelivet....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind