Strømninger i romantikken

Romantikken udfolder sig i en række litterære retninger eller strømninger. Strømningerne skal ses som nuancer eller variationer af romantikken: De har flere af periodens overordnede kendetegn, træk og temaer, men derudover har de nogle særtræk, der gør hver enkelt strømning genkendelig som en separat form for romantik. Strømninger er dog ikke skarpt afgrænsede størrelser. De løber side om side, og der er overlap mellem flere af dem. En romantisk tekst kan derfor godt være præget af to eller flere strømninger på én gang.

OBS! Nogle lærebøger betragter romantismen som en selvstændig periode. På Studienet ser vi det som en strømning under romantikken, fordi romantismen bygger på flere af romantikkens grundidéer. Derudover betragter flere lærebøger nyplatonismen som en litterær strømning under romantikken. På Studienet ser vi det i stedet som en filosofisk tankegang, som flere romantikerne lader sig inspirere af. Læs mere om nyplatonismen.

Uddrag

Herunder finder du et uddrag af vores hjælp til universalromantikken, der er en strømning under romantikken:

Naturen som et harmonisk kredsløb

Universalromantisk litteratur skildrer ofte naturen som et harmonisk kredsløb. Her indgår alt fra småsten, planter, dyr, bakker og vejrforhold i det samme system, hvor alt har sin plads og balance. Det er, som om verden er én levende organisme, og derfor siger vi typisk også, at sådan en slags natur er præget af organismetanken.

For at udtrykke naturens harmoniske kredsløb beskriver universalromantikerne små detaljer og store fænomener side om side, så vi forstår, at alt hænger tæt sammen. Et eksempel er “Guldhornene” af Adam Oehlenschläger, hvor det lyriske jeg beskriver sole og violer side om side i strofe 11: “i Sole, i Violer / i det Mindste, i det Störste”.

Ånden i historien

Universalromantisk litteratur beskriver historien som levende. Den har en ånd, ligesom alt andet i verden, og er en del af den store, harmoniske sammenhæng.

De universalromantiske forfattere mener, at ånden var nærmere menneskene i fortiden. De beskriver derfor fortiden som en slags guldalder, som de ønsker at vende tilbage til. Af den grund finder vi mange...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind