Udvikling

Hvorfor opstår romantikken?

Der er flere årsager til, at romantikken opstår som litterær periode i Danmark. Herunder gennemgår vi de vigtigste.

Danmark i krise

Romantikken opstår i en tid, hvor Danmark befinder sig en historisk krise. Der er krig i Europa, og selvom Danmark forsøger at holde sig neutralt, ender Danmark med at blive involveret. Krigsdeltagelsen får store konsekvenser: England bomber København og stjæler den danske flåde, økonomien lider alvorligt pga. de store krigsudgifter, og Danmarks mister Norge.

Romantikken kan ses som en slags reaktion på den nationale krise. Periodens forfattere kigger indad mod det åndelige, fordi det går dårligt udadtil.

Læs mere om den historiske baggrund.

Opgør med oplysningstiden

Romantikken kan forstås som en reaktion på oplysningstiden. Romantikerne vil skrive en ny form for litteratur, der gør op med oplysningstidens stive regler og fornuftstyrede verdenssyn.

Romantikkens litteratur er følsom og indadvendt, hvor oplysningstidens litteratur er fornuftig og udadvendt. Romantikkens litteratur blander genrer og afprøver nye skrivestile, mens oplysningstidens litteratur følger de traditionelle genrers faste regler. De to perioder har mange forskelle, men der er også enkelte ligheder.

Læs mere om romantikkens forhold til oplysningstiden.

Steffens forelæsninger om tysk idealisme

Litterært kommer roman...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind