Baggrund

Filosofisk baggrund: Platons filosofi

Baggrunden for romantikkens verdenssyn skal i høj grad findes hos filosoffen Platon. Vil du gå i dybden med romantikkens verdensyn, foreslår vi derfor, at du læser vores sider om dualisme og nyplatonisme. De forklarer, hvordan romantikerne forstår og bruger Platons filosofi.

Vil du vide mere om Platons filosofi og idélære mere generelt, har vi lavet en gennemgang i vores kompendie om Staten. Du finder gennemgangen her.

Historisk baggrund: Danmark i krig og krise

I begyndelsen af 1800-tallet står Danmark midt i en turbulent tid. Der er krig i Europa, og selvom Danmark forsøger at holde sig neutralt, bliver landet trukket med ind i periodens konflikter. Det får store konsekvenser, både i forhold til økonomi, politik og kultur.

Herunder gennemgår vi centrale historiske begivenheder, som finder sted i samme tidsperiode som romantikken, dvs. ca. 1800 til 1870.

1792-1814: Krig i Europa. Som følge af den franske revolution opstår Revolutionskrigene (1792-1802) og derefter Napoleonskrigene (1803-1815). Danmark holder sig neutralt og tjener godt på handelsaftaler med lande, som er involveret i krigene.

1799: Politisk censur. Den såkaldte Trykkefrihedsforordning fra 1799 indfører politisk censur. Censuren betyder, at forfattere ikke...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind