Hvad er romantikken?

Romantikken kort fortalt

Romantikken er en litterær periode, der i Danmark varer fra ca. 1800 til 1870. Litteraturen fra perioden dyrker det åndelige, følsomme og smukke. Den hylder naturens skønhed og digterens kreative evner, og den viser, hvordan verden er gennemstrømmet af guddommelig ånd.

Romantikken er en vigtig periode i dansk litteraturhistorie. Den slutter omkring 1870, men vi kan stadig se romantiske træk i litteraturen i dag. Mange af vores forestillinger om kunst, tro, natur, kærlighed, samfund, danskhed og nationalstat stammer fra romantikken.

Under romantikken opstår flere litterære strømninger, bl.a. universalromantik og nationalromantik. Strømningerne kan forstås som forskellige variationer af romantikken. De er alle romantiske, men har individuelle træk, der adskiller dem fra de andre strømninger.

Romantikkens verdenssyn

Romantikkens verdenssyn er defineret af forholdet mellem det åndelige og fysiske. Grundtanken er, at den fysiske verden er gennemstrømmet af ånd. Ånden skaber sammenhæng mellem alt, både levende og dødt, og giver det værdi og mening.

Verden består altså af to forskellige kræfter, der hænger ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind