Malerier

Romantikkens malerier minder om periodens litteratur

Den romantiske billedkunst minder om den romantiske litteratur, da mange af de grundlæggende idéer og tanker bag periodens malerier og tekster er de samme.

Et romantisk landskabsmaleri kan f.eks. skildre et guddommeligt lys, der trænger gennem skyerne, mens et romantisk digt skildrer en besjælet natur, der er fuld af guddommelig ånd. Idéen bag de to kunstformer er den samme: Bag den konkrete virkelighed findes der en højere, åndelige virkelighed, som kan fornemmes i naturen.

Der er også forskelle på romantisk billedkunst og litteratur. Perspektivet i romantisk litteratur er ofte mere indadvendt, end det er i malerkunsten. Det skyldes, at litteraturen kan give direkte adgang til en persons indre. Det er mere vanskeligt i malerier. Her skal vi typisk analysere følelser og stemninger frem af landskab, indretning, farvevalg og komposition.

Hvis du skal arbejde med malerier fra romantikken, anbefaler vi, at du kigger på siderne Hvad er romantikken?, Temaer og Begreber. Disse sider indeholder beskrivelser af perioden, som let kan overføres til tidens billedkunst. Vi anbefaler også, at du kigger i vores vejledning til billedanalyse.

Bemærk! Ikke alle malerier fra ca. 1800-1870 har romantiske træk. Flere af tidens malere ser verden på en mere rationel og fornuftspræget måde end romantikkens forfattere. Du skal derfor være opmærksom, når du analyserer malerier fra 1800-tallet. Det er ikke altid meningsfuldt at kalde malerierne romantiske. I stedet giver det som regel mening at tale om guldaldermalerier.

Guldaldermalerier

Når vi i dag taler om malerier fra første halvdel af 1800-tallet, kaldes de typisk guldaldermalerier. Det gør de først og fremmest, fordi der sker en opblomstring af billedkunsten i denne tidsperiode. Malere betragtes som storslåede kunstnere, og malerkunsten får ny, ophø...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind