[13]

Guldhornene

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet "Guldhornene" af Adam Oehlenschläger. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen.

Derudover får du et resumé af teksten samt ordforklaringer og baggrundsviden, og vi hjælper dig til at fortolke og perspektivere teksten. I denne analysehjælp kan du desuden læse hele teksten med vores forklaringer.

Til sidst finder du nogle gode tips til at skrive en opgave om digtet. Her finder du også et konkret eksempel på, hvordan en analyserende artikel om Guldhornene kan udformes.

Præsentation af teksten

Titel: "Guldhornene" 
Forfatter: Adam Oehlenschläger
Genre: Digt

Adam Oehlenschläger levede i perioden 1779-1850. Oehlenschläger er en af de vigtigste digtere, vi har i romantikken i Danmark. Han var toneangivende inden for både nationalromantikken og universalromantikken. Faktisk var han med til at bringe universalromantikken til Danmark i begyndelsen af 1800-tallet. I 1802 udgav han nemlig sin første digtsamling, Digte 1803. Digtsamlingen var udpræget universalromantisk og fik en stor indflydelse på den samtidige danske digtekunst. ”Guldhornene” er et af de mest berømte digte fra den digtsamling. 

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Tema

Det centrale tema i ”Guldhornene” er modsætningen mellem naturmennesket og den lærde. Det er de lærde, der ønsker sig guldhornene, men guderne beslutter, at det er to mennesker med umiddelbar kontakt til naturen, der skal finde dem. De lærde forstår heller ikke at sætte pris på guldhornene, så derfor bliver hornene taget fra dem igen.

Digtets overordnede tema hænger dermed nært sammen med den universalromantiske tankegang. Det viser os på den ene side en verden, som er præget af rationalisme og materiel grådighed, mens det på den anden side giver indblik i verden som en stor, beåndet sammenhæng, som hænger nært sammen med naturen. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Guldhornene

[13]
Bedømmelser
 • 22-01-2022
  Givet af HHX-elev på 2. år
  Bedste vejledning man kan få. Dette materiale er guld værd!
 • 14-12-2018
  Givet af Lærerstuderende på 4. år
  Rigtig god vejledning til arbejdet med Guldhornene
 • 27-02-2023
  Givet af HTX-elev på 3. år
  Amen altså
 • 10-06-2022
  god