Temaer

Herunder gennemgår vi typiske temaer i romantisk litteratur. Temaerne er gode at kende, når du skal forstå og forklare, hvad en romantisk tekst handler om.

Bemærk, at romantisk litteratur med træk af biedermeier og poetisk realisme handler om andre, mere dagligdags temaer end dem, vi gennemgår her på siden, f.eks. ægteskab og børneopdragelse.

Naturen

Naturen er et stort tema i romantikken. For romantikerne er naturen bevis på, at der er en større sammenhæng i verden. Alt i naturen indgår i et harmonisk kredsløb, hvor både det største og det mindste spiller en rolle.

Temaet kommer til udtryk i romantikkens naturlyrik, som skildrer forholdet mellem menneske og natur, f.eks. “Morgenvandring” af Adam Oehlenschläger. Derudover handler mange romantiske tekster om den guddommelige ånd, der gennemstrømmer naturen. Ånden kommer bl.a. til udtryk som besjælinger af naturen.

Det åndelige og fysiske

Et typisk tema i romantikken er forholdet mellem det åndelige og fysiske.

Nogle romantikere mener, at det fysiske og åndelige kan forenes, sådan at hele verden bliver én samlet enhed. Denne tankegang kaldes monisme og kommer bl.a. til udtryk i nogle af Adam Oehlenschlägers tekster. 

Andre mener, at det fysiske og åndelige altid vil eksistere som to adskilte verdener, der kan påvirke hinanden, men aldrig forenes. Denn...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind