Analyse af tekster

Analyse af tekster fra romantikken

På Studienet har vi flere sider og vejledninger, du kan bruge, når du skal lave en analyse af en tekst fra romantikken. Nogle af siderne kan bruges på alle slags tekster fra perioden, mens andre fokuserer på en bestemt genre, f.eks. romantiske digte.

Vi anbefaler, at du begynder med at læse vores side Hvad er romantikken?, lige meget hvilken type tekst du sidder. Siden giver dig en kort introduktion til hele perioden og dens verdenssyn, hvilket er et godt udgangspunkt for at forstå den romantiske tekst, du sidder med. Derefter er det godt at få styr på romantikkens overordnede kendetegn og træk og temaer.

Sidder du med et romantisk digt, har vi en side om genren, som indeholder en række arbejdsspørgsmål, du kan bruge som en slags kort analysemodel. Vi har også sider om romaner, noveller og eventyr fra romantikken.

Har du brug for mere hjælp til en bestemt genre, foreslår vi, at du læser videre i vores generelle analysevejledninger:

Vores forfattersider er en anden måde at finde hjælp og hints til din analyse af en romantisk tekst. Sidder du f.eks. med et digt af Adam Oehlenschläger, kan du på hans forfatterside læse om, hvad vi typisk forbinder hans litteratur med. I mange tilfælde vil denne information også passe på den tekst, du sidder med.

Derudover anbefaler vi, at du undersøger, om din tekst indeholder træk fra en bestemt romantisk strømning. Det vil ofte give en bedre og mere nuanceret analyse, hvis du kan forbinde teksten med træk fra f.eks. universalromantikken, nationalromantikken eller romantismen.

Vores analysehjælp

Du kan finde hjælp til specifikke tekster fra romantikken ved at søge efter deres titel her på Studienet. Vi har lavet analysehjælp til de vigtigste tekster fra perioden.

Herunder kan du se nogle eksempler på analysehjælp til fem af de mest populære tekster fra romantikken. Du kan bruge vores hjælp som inspiration til din egen analyse.

 ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind