Universalromantikken (ca. 1800-1810)

Universalromantikken dyrker universel sammenhæng

Universalromantikken er en romantisk strømning, der varer fra ca. 1800 til 1810. Der skrives også universalromantisk litteratur efter 1810, men strømningen har sin storhedstid i romantikkens tidlige år.

Universalromantikken får sit navn, fordi den dyrker verdens store, universelle sammenhæng. Strømningen kaldes også naturromantik, fordi sammenhængen især fornemmes i naturen.

Vi forbinder bl.a. Adam Oehlenschläger og H.C. Andersen med dansk universalromantik. Schack von Staffeldt er også universalromantiker, men han bliver ikke altid forbundet med strømningen. Du kan læse mere om Staffeldts version af universalromantik nederst på siden.

Universalromantikken er den første romantiske strømning i Danmark. Den er med til at definere, hvordan hele perioden kommer til at se ud. Derfor kan du finde mange af romantikkens overordnede kendetegn og træk i universalromantiske tekster.

Universalromantiske træk

Herunder gennemgår vi de træk, vi typisk finder i universalromantisk litteratur.

Alt hænger sammen

Universalromantikken opfatter verden som én stor og sammenhængende og enhed. Sammenhængen skabes af en guddommelig verdensånd, der gennemstrømmer alt. Den forbinder det største med det mindste og omvendt.

De...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind