[26]

Metode i Samfundsfag

Velkommen til Studienets guide til samfundsfaglig metode. Guiden giver dig et klart og grundigt overblik over tre af de metoder, som man bruger i samfundsfag: kvantitativ, kvalitativ metode og komparativ metode.

Ofte bliver man bedt om at fortælle, hvilken metode man har brugt i samfundsfagsopgaver. Guiden her kan hjælpe dig til at identificere, hvilken metode der er brugt i en tekst, og den kan hjælpe dig til at finde ud af, hvilken metode der er smartest at bruge for at besvare et bestemt spørgsmål. I løbet af guiden finder du også links til andre kompendier, hvor vi forklarer, hvordan man bruger metoderne til at indsamle data eller til at analysere data.

Før du kan gå i gang med at bruge din metode, må du selvfølgelig have et spørgsmål, du skal undersøge. Derfor starter guiden her med at fortælle lidt om, hvad et spørgsmål i samfundsfag er.

Her er et overblik over vores guide til samfundsfaglig metode:

Uddrag fra siden om Kvantitativ metode

Kvantitative data er informationer, der kan tælles. Kvantitative data er altså talmateriale. Nogle typer kvantitative data har altid være tællelige. Det kan f.eks. være gennemsnitlig pensionsalder eller BNP. Talmaterialet kan altså dække over mange forskellige oplysninger. Andre typer af kvantitative data er oplysninger som er blevet kvantificeret. Det vil sige, at man har omdannet tekst, eller andet kvalitativt materiale, til tal. Det kan f.eks. være, at vi giver svarkategorierne i et spørgeskema (på engelsk survey) numre. Nogle gange er det også muligt at måle kvalitative begreber kvantitativt. Det kan f.eks. være, hvis vi måler begrebet politisk ståsted, så kunne vi måle det ved hjælp af en skala, der går fra mest venstreorienteret (0) til mest højreorienteret (10)...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Metode i Samfundsfag

[26]
Bedømmelser
 • 31-05-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  Metode i samf er mega kompliceret, og der er det bare lækkert med sådan en overskuelig gennemgang
 • 11-02-2015
  Givet af 1.g'er på STX
  Har lige haft AT forløb i samfundsfag og dansk, og fandt denne webbog meget nyttig dertil :)
 • 29-03-2020
  Givet af 3.g'er på STX
  Super god til at få overblik når man skriver sin SRP
 • 19-10-2017
  Givet af HFe-elev på 2. år
  Rigtig god