[41]

Kemisk ligevægt

Forstå kemiske ligevægte. En letforståelig gennemgang af alt, hvad du behøver at vide på Kemi B og på Kemi A.

Kompendiet hjælper dig blandt andet med at forstå begreber som:

Alle begreberne forklares gennem letforståelige eksempler.

Afslutningsvis hjælper vi dig med den mest almindelige rapport om kemisk ligevægt.

Her får du et uddrag af siden om temperaturændring:

Vi hæver temperaturen

Hvis vi putter reagensglasset ned i et bægerglas med opvarmet vand, vil vi hæve temperaturen i reagensglasset. Vi tilfører altså varme, ∆, til reaktionen. Ifølge Le Chateliers princip vil ligevægten forskydes i en retning, der formindsker virkningen af det ydre indgreb. Da vi har tilført varme, ∆, vil reaktionen forsøge at fjerne varme, ∆. Ligevægten vil derfor forskydes mod venstre for at fjerne noget af varmen, ∆. Der vil altså blive dannet mere NO2, og vi vil kunne se denne forskydning ved, at reagensglasset får en kraftig rødbrun farve. Sagt med andre ord, kan vi sige, at hævning af temperaturen forskyder ligevægten i dens endoterme retning.

Vi sænker temperaturen

Hvis vi putter reagensglasset ned i et bægerglas med isvand, vil vi sænke temperaturen i reagensglasset. Vi fjerner altså varme, ∆, fra reaktionen. Da vi fjerner varme, ∆, vil reaktionen forsøge at gendanne noget varme, ∆. Ligevægten vil derfor forskydes mod højre for at få gendannet noget af varmen. En del NO2 vil altså blive omdannet til N2O4, og vi vil kunne se denne forskydning ved, at reagensglasset mister sin rødbrune farve og bliver nemt at se igennem. Sagt med andre ord, kan vi sige, at sænkning af temperaturen forskyder ligevægten i dens exoterme retning

Bemærk at den måde vi forstår, hvordan en temperaturændring forskyder en ligevægt, minder meget om måden vi forstår, hvordan en koncentrationsændring forskyder en ligevægt. Det er fordi, vi betragter varme, ∆, som om det var en rigtig reaktionsdeltager. Varme, ∆, er selvfølgelig ikke en rigtig reaktionsdeltager med en kemisk formel, men det gør det nemmere at forstå, hvad der ..

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kemisk ligevægt

[41]
Bedømmelser
 • 07-06-2022
  Givet af 2.g'er på STX
  Kæmpe hjælp. Redder min dag igen
 • 23-08-2021
  Givet af HFe-elev på 2. år
  Super god hjælp
 • 22-01-2024
  Givet af 2.g'er på STX
 • 10-08-2023
  Givet af Studerende på 1. år