Slaget ved Thermopylæ

Her gennemgår vi slaget ved Thermopylæ, sådan som det beskrives i Herodots historie, 7. bog, kapitel 201-228.

Baggrundsviden om handlingen

Perserne har under ledelse af kong Xerxes invaderet Grækenland nordfra, og de når det smalle bjergpas ved Thermopylæ i det centrale Grækenland i august 480 fvt. Ifølge Herodot med en hær på i alt ca. 2,6 mio. soldater, 2,1 mio. landtropper og ½ mio. i flåden (kap. 184-185). Ved Thermopylæ skulle 4-5.000 grækere altså stå over for 2,1 mio. angribere. 

Dette tal, mener moderne historikere, er overdrevet, fordi det ville være umuligt at skaffe proviant og vand til så stor en hær. Herodot selv “undrer [s]ig [...] over, hvordan der kunne skaffes levnedsmidler til alle disse myriader af mænd” (187). Men han mener alligevel, at hans tal er troværdige.

Et mere realistisk tal er en landhær på mellem 200.000 og 400.000 soldater, hvilket stadig var en kolossal overmagt. Årsagen til de overdrevne tal kan muligvis være, at de har fået grækernes militære indsats til at virke endnu mere storslået og heltemodig, end den var i virkeligheden. 

Slaget ved Thermopylæ var en del af perserkrigene.

Resumé

Vi har inddelt resuméet i tre dele, som følger slagets gang.

Forberedelser til slaget (201-209)

Xerxes og den enorme persiske hær slår lejr nord for Thermopylæ, hvor grækerne forskanser sig i det smalle bjergpas. De græske bystater sender kun mindre fortropper afsted, fordi tidspunktet falder sammen med De olympiske lege og en af spartanernes religiøse højtider. 300 spartanske soldater deltager, anført af Leonidas, Spartas ene konge, som også leder den samlede græske styrke. De øvrige bystater deltager med i alt 5.000 mand, hvoraf de 1.000 bliver sat til at holde vagt oppe i bjergene. 

Xerxes sender en spejder ud, som rapporterer om den lille græske hær, og hvordan spartanerne forbereder sig til kamp med idrætsøvelser og ved at sætte håret. Xerxes finder det latterligt og kan ikke tro...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind