Herodots historie

Vores kompendium om den oldgræske historieskriver, Herodot, går i dybden med hans historieværk, som man arbejder med i Oldtidskundskab i gymnasiet.

Herodots historie handler om perserkrigene mellem grækere og persere (499-479 fvt) og, ikke mindst, om baggrunden for disse krige. Værket er skrevet ca. 450-425 fvt. og er et af de første historieværker i verden. Derfor kaldes Herodot også nogle gange 'historiens fader'.

Tekstoversættelsen fra græsk til dansk er af Thure Hastrup og Leo Hjortsø og fra 1979. Den findes i sin helhed i Herodots historie, bind 1-2, 2. udgave, 2016, Gyldendal.

Indhold:

Uddrag fra kompendiet om Herodots historie:

Hvem er Herodot? 

Herodot er en græsk historieskriver (historiograf) fra antikken, der levede i tiden ca. 480-425 fvt, dvs. i klassisk tid. Han voksede op i byen Halikarnassos i det sydvestlige Lilleasien, nutidens Tyrkiet.

Herodot er kendt som ‘historiens fader’, fordi han skrev det første større historieværk på græsk, som bygger på kilder, og som har overlevet til i dag. Værket, Herodots historie, handler om perserkrigene (499-479 fvt.) mellem grækere og persere og baggrunden for disse krige.  

Herodot er betydningsfuld, fordi han lagde grunden til både antikkens historiografi og moderne historievidenskab. Ud fra hans værk er historie blevet defineret som udforskning af fortiden, og han er den første til at udvise opmærksomhed på, hvilke kilder og metoder han bruger.

Det er Herodots valg af krig som emne, der har gjort, at antikkens historiografi i høj grad er krigshistorie - en tendens, der blev videreført i moderne tid. Desuden overtog de senere antikke historieskrivere hans brug af konstruerede taler og hans kronologiske fremstillingsform. På den måde blev Herodot normsættende for historieskrivningen.

Herodots liv og historieværkets tilblivelse

Den vigtigste oplysning om Herodots livsforløb er, at han i årene omkring 450 fvt. foretog mange rejser rundt i Perserrigets provinser. Han besøgte bl.a. Egypten, Syrien, Babylon og mange steder i Lilleasien ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Herodots historie

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.