Stednavne

Her finder du en kort forklaring på geografiske stednavne fra antikken, dvs. den græske og romerske oldtid. Vi har de vigtigste stednavne med, som du kan støde på i faget Oldtidskundskab. Du kan desuden se et kort over det græske område i oldtiden, hvor mange af stednavnene optræder. 

[Kort over Grækenland med stednavne]

Klik på kortet for at se det i en større udgave.

Kilde: Fut.Perf. / CC BY-SA 4.0. Edited and translated.

Akropolis

Betyder egentlig ’byen på højen’. Et helligt område i en græsk polis og byens religiøse centrum, hvor de vigtigste templer fandtes. I dag er ordet Akropolis ofte lig med Athens Akropolis, hvor ruinerne af Parthenontemplet bl.a. findes.

Argos

En oldgræsk polis (bystat) på Peloponnes (se kortet). Argos var en mægtig bystat i mykensk tid (ca. 1200 f.Kr.) og i arkaisk tid (ca. 700-500 f.Kr.). Fra klassisk tid og frem spillede byen en lidt mindre rolle.

Artemision

Den nordligste spids af den græske ø Euboia, hvor grækere og spartanere udkæmpede et søslag i år 480 f.Kr. under perserkrigene.

Athen

Den dominerede bystat i antikkens Grækenland, især på det kulturelle og vidensmæssige område. Dvs. når det gælder filosofi, retorik, politik, drama, kunst og arkitektur. Athen var den førende demokratiske bystat. I perioden ca. 480-405 f.Kr. var Athen desuden en politisk og militær stormagt. (Se kortet). 
Mere om Athen.

Attika

Den halvø i det sydlige Grækenland, hvor Athen ligger (se kortet).

Delfi

Et centralt helligsted på det græske fastland med et vigtigt tempel for Apollon (se kortet). Stedet var især kendt for at have et orakel (en spåkvinde kaldet Pythia), der havde forbindelse til guden Apollon.

Gymnasion

En skole for unge mænd, som fandtes i enhver polis (bystat). De unge mænd var nøgn...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind