Litteratursøgning

Litteratursøgning er centralt i eksamensprojektet på HF (EP), fordi det skaber fundamentet for dit projekt.

Litteratursøgning følger din opgaveproces

Du skal lede efter materiale flere gange i løbet af arbejdet med dit projekt. Når du skal vælge emne og fag, får du brug for en overordnet og bred søgning. I denne fase af opgaveprocessen kan det være fint bare at bruge dine egne lærebøger, den engelske Wikipedia og tilsvarende sider, samt forskellige dokumentarudsendelser. Her handler det nemlig om at få et overblik, der kan hjælpe dig til at spotte interessante delemner at skrive om. Søg generelt på emnet og de spørgsmål, du støder på undervejs.

En forudsætning for at lave den endelige problemformulering vil være, at du har fundet den litteratur, du skal redegøre for og analysere i opgaven. Det kan være svært at finde gode kilder, men du kan ofte finde dem ved at kigge på kildehenvisninger; fx i fagbøger, på internetsider og i andet materiale, der handler om dit emne.

Forsøg at inddrage dine vejledere så meget som muligt i projektet, og fortæl dem alt, du kan, om dine tanker omkring dit emne, og hvor spændende og interessant, du synes det er. Lærere elsker at høre, at man synes deres fag er interessant, så smør bare tykt på her. Jo mere du engagerer dine vejledere, jo større er sandsynligheden for, at de bruger tid og energi på at hjælpe dig med at finde yderligere kilder til dit projekt.

Hvor meget materiale skal du have?

Litteratursøgning er en balancegang. På den ene side må du ikke have for lidt materiale, for så bliver dit projekt tyndt. På den anden side må du ikke have så meget materiale, at du slet ikke kan nå at sætte dig ind i det.

Det afhænger også af dine fag, hvor meget materiale du skal bruge. Hvis du skriver i naturvidenskabelige fag, vil det ofte være tilstrækkeligt med ganske få kilder i form af fagbøger.

Skal du skrive i humanistiske eller samfundsvidenskabelige fag, får du helt sikkert brug for langt mere materiale. Især hvis dit projekt går ud på at redegøre for et område eller en problemstilling. Hvis din redegørelse skal være god, skal du altid bruge mere end én kilde til afsnittet.

Husk, det handler ikke om, hvor meget du har læst, men om du har læst det rigtige, altså det bedst egnede for dit emne.

Sådan får du et hurtigt overblik over materialet

Når du har indsamlet en masse information, er det næste skridt at udvælge og begrænse dit materiale, så du står tilbage med det mest relevante og bedste baggrundsstof og kildemateriale til din opgave.

Rigtigt mange har oplevet, at de måske har været lidt for entusiastiske, da de bestilte materialer hjem fra biblioteket. Så sidder man der med en ordentlig stak bøger og tre dage til at læse i. Det er en umulig situation.  Vi anbefaler, at du bruger overblikslæsning til at skaffe dig et hurtigt overblik over din...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind