Eksamens­projektet på HF

Her kan du få hjælp til dit eksamensprojekt på hf-enkeltfag, som også kaldes for EP eller EPR. I eksamensprojektet skal du lave en problemformulering om et emne, som du skal undersøge i to fag. Ud fra dit arbejde skal du skrive en synopsis, som danner grundlag for en mundtlig eksamen. Projektet skal udarbejdes i de sidste seks uger før sidste undervisningsdag.

Vejledningen her giver dig først hjælp til at forberede dit eksamensprojekt, hvor du bl.a. skal vælge emne og fag, søge litteratur og lægge en tidsplan. Så ser vi på, hvordan du laver en velegnet problemformulering. Du får også hjælp til dit arbejde i projektperioden, hvor du skal bruge dine faglige metoder i en undersøgelse af dit emne.

Den centrale del af vejledningen viser dig trin-for-trin, hvordan du kan skrive din synopsis. Vi hjælper dig med at udforme alle afsnit og leve op til de formelle krav. I vejledningen finder du også et eksempel på en synopsis

Til sidst får du en vejledning i at lave en god præstation til mundtlig eksamen.

Vejledningen er skrevet af redaktionen på Studienet. Vi har mange års erfaring fra undervisning og vejledning af elever på gymnasiet og hf. Den erfaring har vi forsøgt at give videre til dig med denne vejledning, så du kan lave et rigtigt godt eksamensprojekt.

Uddrag 

Her kan du se et uddrag af vejledningen.

Find en problemstilling

Hvis du vælger et alt for omfattende og upræcist emne, bliver det svært at arbejde med. Emner som ”klimaudfordringer”, ”socialpsykologi”, ”sociale medier” eller ”det moderne gennembrud” er simpelthen for brede.

Derfor skal du tidligt i din proces forsøge at finde emner, som har konkrete problemstillinger, du kan undersøge. Hvis du finder en god problemstilling, vil det også blive lettere for dig at vurdere, hvilke fag, du skal bruge til din undersøgelse.

Så det kan være en stor hjælp at finde på konkrete spørgsmål om emnet:

 • Klimaforandringer: Hvilke effekter vil det have for CO2-udledningen, hvis vi planter mere skov?
 • Socialpsykologi: Hvilken indflydelse har gruppetænkning og konformitet på arbejdsmoralen i en skoleklasse?
 • Sociale medier: Hvad betyder influencers for unges selvopfattelse?
 • Det moderne gennembrud: Er I.P. Jacobsens naturalistiske værk ”Mogens” i virkeligheden en romantisk dannelsesroman? 

Jo mere afgrænset (og ja, nørdet), du kan gøre dit emne, desto større er sandsynligheden for, at du får lavet et godt eksamensprojekt. Afgrænsning er vigtigt for at du kan nå i dybden med emnet i din synopsis og efterfølgende lave en god præsentation ved eksamen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Eksamensprojektet på HF

[14]
Bedømmelser
 • 28-04-2022
  Super nyttig, men mangler noget naturfagligt - specielt ved eksempler (sammenspillet mellem evt. matematik/fysik eller matematik/kemi etc.) Men er virkelig glad for siden - tak for arbejdet :)
 • 28-02-2023
  Fin vejledning - god hjælp...
 • 26-10-2023
 • 19-09-2023
  Givet af HTX-elev på 3. år