Fortælleteknik

En analyse af fortælleteknikken i et eventyr handler om, hvordan eventyret er fortalt. Her kan du bl.a. se nærmere på fortællestil, tid, fortæller og synsvinkel.

(Dette afsnit handler mest om folkeeventyr. Hvis du skal analysere fortælleteknik i et kunsteventyr af H.C. Andersen, kan du …

...

Fortællestil

Fortællestilen i folkeeventyr er som regel enkel og ordknap, og handlingen skrider hurtigt fremad.

  • Der er fokus på hovedpersonen i fortællingen, hovedpersonen er fortællingens midtpunkt (midtpunktsloven). Alt, hvad der ikke er vigtigt i forhold til hovedpersonen, u…

...

Fortællingens tid

Eventyr er næsten altid fortalt i datid og i kronologisk rækkefølge (den normale fremgang i tiden).

  • At eventyret er fortalt i datid, betyder, at læseren oplever en stor afstand og distance til handlingen, som jo også foregår i et eventyruni…

...

Alvidende fortæller

Fortælleren i eventyr er næsten altid en alvidende 3.personsfortæller. Dvs. at han har det store overblik over begivenhederne og allerede fra begyndelsen ved, hvordan det hele kommer til at gå.

Desuden har han i princippet adgang til alle figurernes tanker og følelser og kan frit bevæge sig ind og ud af…

...

Synsvinkel

Den alvidende fortæller kan frit bevæge sig mellem en ydre synsvinkel, hvor historien fortælles udefra, og en indre synsvinkel, hvor fortælleren har adgang til en persons tanker og følelser. Den ydre, objektive synsvinkel er den mest benyttede i eventyr.

Eksempel:

I slutningen af eventyret "…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind