Retoriske virkemidler

Trikolon og parallelisme

I sin nytårstale fra 1. januar 2018 anvender Sara Omar flere gange virkemidlet trikolon, som også kaldes triade eller tretrinsraket. Den følgende sætning er et godt eksempel på, hvordan Omar nævner elementer i grupper á tre, og her bruger hun endda virkemidlet to gange: “Min roman, Dødevaskeren, er fortællingen om den skyld, skam og ære, der gennem religion, mentalitet og kultur trækkes ned over mange millioner af piger og kvinder.” 

Det lyder godt, når ting grupperes i tre på denne måde, og derfor har det den effekt, at modtageren spidser ører og lytter og husker bedre.

Afsenderen bruger også virkemidlet parallelisme, der ligesom trikolon handler om at give et udsagn en bestemt struktur, så modtagerens opmærksomhed fanges. Fx: “En ærbar mand er ikke ham, der undertrykker kvinder, en ærbar mand er ham, der opløfter kvinder.” Strukturen og valget af ordklasser i disse to sætninger er stort set ens: Første del af begge sætninger er næsten identisk, og derefter følger en modsætning mellem “undertrykker” og “opløfter” i anden del af sætningerne. Det trækker ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind