Fortolkning/ Vurdering

Fortolkning og Vurdering er det samme

Når du har fået styr på selve analysen af Sara Omars nytårstale fra DR2 Deadline, kan du vælge at bygge ovenpå. Går du på STX eller HF, kaldes dette en fortolkning. Går du på HHX eller HTX, kaldes det en vurdering. 

Det kan virke forvirrende, men reelt er det langt hen ad vejen to ord for én og samme handling. Når du fortolker eller vurderer en tale som Omars, ser du grundlæggende på, om det er en vellykket tale, hvor afsenderen lykkes med at overbevise sin modtager med sine valgte virkemidler. 

Fortolkning/ Vurdering af Omars tale

Når vi skal fortolke eller vurdere, om Sara Omar lykkes med sin nytårstale, kan vi begynde med at slå fast, at hendes udgangspunkt er godt. For det første har hun en værdig sag, altså et emne og et budskab som det er næsten umuligt at være uenig i; naturligvis skal piger og kvinder betragtes som lige så meget værd og lige så frie som mænd. 

For det andet har hun som afsender stor troværdighed. Hun er kvinde og kurder og har på nærmeste hold oplevet den vold og undertrykkelse, hun både skriver og taler om. Det giver hende erfaring med emnet.

Derudover træder Sara Omar frem som forfatter og mangeårig debattør af menneskerettigheder, og det giver hende også troværdighed. Hun henviser da også til sin egen personlige etos flere steder i talen. Eksempelvis når hun siger: “Jeg ved godt at sandheden ...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind