Afsender, modtager og medium

Omar er en afsender med markante holdninger

Afsenderen bag Sara Omars nytårstale fra 1. januar 2018 er selvsagt Omar. På tidspunktet for talen var hun for alvor ved at blive kendt i den brede befolkning, fordi hun en måneds tid før udgav den delvist selvbiografiske roman Dødevaskeren, som vakte debat og blev en bestseller.

Sara Omar er født i Kurdistan i det nordlige Irak i 1986 og kom til Danmark med sin familie som 15-årig efter at have oplevet krig og kvindeundertrykkelse på egen krop. Omar har flere gange udtalt, at hun stort set ikke sover om natten på grund af de traumatiske overgreb, hun har været udsat for. Hun har også mistet en datter og har efter eget udsagn forsøgt at begå selvmord flere gange.

I dag studerer hun statskundskab …

...

Modtageren er tvetydig

Sara Omar henvender sig i talen direkte til sine muslimske “søstre og brødre” i Danmark, men denne gruppe mennesker tilhører faktisk ikke DR2 Deadlines kerneseere. Når vi dykker ned i, hvilke modtagere selve talen nævner, finder vi mere end én. To gange henvender Sara Omar sig til det ret overordnede “alle”: I indledningen siger hun “kære alle”, og i afslutningen ønsker hun “jer alle” et godt nytår.

Men hen mod slutningen i nytårstalen træder en anden og mere konkret modtager frem, idet Omar henvender sig direkte til sine muslimske “søstre og brødre”. Først kvinderne, hvor Omar i overført betydning rækker en kærlig og opmuntrende hånd ud: “Og det har jeg gjort for mine medsøstre. For I er ikke alene. I er stærke. I kan. Det er jer jeg kæmper for. Det er jer, jeg gerne vil nå.” 

Siden henvender hun sig til mændene, nu mere formanende: “Og kære brødre; en ærbar mand er ikke ham, der undertrykker kvinder, en ærbar mand er ham, der opløfter kvinder og …

...

Mediet for talen er primært DR2 Deadline

Mediet er den kanal, som talen når ud til sin modtager igennem. Sara Omars nytårstale om kvindeundertrykkelse blev sendt på kanalen DR som del af programmet Deadline d. 1. januar 2018, og det gør tv-programmet til det primære medie. DR2 er desuden et medie, som forbindes med stor troværdighed af mange mennesker, og det smitter automatisk af på Omars tale. 

At talen er udformet som …

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind