Komposition

Talen er kortere end traditionelle nytårstaler

Når du skal klarlægge kompositionen i Sara Omars nytårstale om kvindeundertrykkelse fra d. 1. januar 2018, vil du hurtigt opdage, at det er en kort en af slagsen. Den tager kun cirka fire minutter at fremføre. Sammenligner man med Statsministerens eller Dronningens nytårstaler, varer de omkring et kvarter. 

Længden kan muligvis have noget at gøre med, at Omar føler, hun allerede har fremført de fleste af sine pointer i den selvbiografiske roman Dødevaskeren, som nytårstalen på sin vis bygger videre på. Men DR2 Deadline kan naturligvis også blot have givet hende besked på at holde det kort.

Her dykker vi ned i opbygningen af Omars tale.

Indledningen er følelsesladet og fanger opmærksomheden

Indledningen begynder med en form for “krog”, der skal fange modtagerens opmærksomhed:

Når du fødes med mærkaterne skyld, skam og ære præget ind i huden, fordi du kun er en kvinde - når dit vilkår som menneske er, at du aldrig vil være god nok, fordi du ikke er født som dreng - så har du kun tre veje, du kan vælge gennem livet. 

Sara Omar fanger vores opmærksomhed på flere måder i denne sætning. For det første bruger hun det personlige pronomen “du”, og selvom Deadlines mandlige, hvide kerneseer næppe vil kunne genkende sig selv i billedet af en muslimsk kvinde, har ordet “du” alligevel den effekt, at vi spidser ører, fordi nogen taler direkte til os. Desuden kan de fleste nok regne ud, at Omar også taler om sig selv her, og det vækker medfølelse. 

For det andet er talens første sætning følelsesladet i sit indhold, fordi det handler om ting som undertrykkelse og identitet, og det skaber ligeledes opmærksomhed. Derefter fuldender Omar talens indledning ved at opremse de tre radikale veje, som en muslimsk kvinde kan gå, hvis hun er offer for undertrykkelse og vold.

Det er således en meget følelsesladet indledning. Udover at fange modtagerens opmærksomhed udfylder indledningen automatisk en funktion mere: Den præsenterer talens emne for modtageren. Så er alle...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind