Argumentation

Omar anvender åben argumentation

Sara Omars nytårstale fra 1. januar 2018 i DR2 Deadline bygger primært på det, man kalder åben argumentation. Hun fremlægger nemlig sine synspunkter og sit budskab om et opgør med kvindeundertrykkelsen klart og tydeligt, så man ikke kan være i tvivl om, hvor hun står. Hun er flere steder i talen omhyggelig med at forklare, hvorfor hun har valgt at bryde tavsheden og stå frem:

Jeg har valgt ordet og ikke et sværd. Det har jeg gjort for at kaste lys over de mørklagte og tabuiserede afkroge af en virkelighed, der findes. Jeg har valgt ord, fordi jeg ved, at ord kan inspirere og skabe forandring. 

Brugen af forbinderord som “for at” og “fordi” understreger det forklarende i citatet; Omar forsøger på den måde at skabe sammenhæng i sine begrundelser. Generelt rummer talen ellers kun få forbinderord, men et andet, der optræder, er “derfor”: “derfor står jeg her i dag.” Igen skaber det sammenhæng og forklarer på enkel vis.

Omars tale rummer desuden en stor portion billedsprog og dramatisk, følelsesladet sprogbrug. Det er elementer, der typisk forbindes med skjult argumentation, fordi de kan være gode til at manipulere modtageren og dennes følelser. Omar bruger dog disse virkemidler sammen med sin åbne argumentation. De stemningsskabende metaforer, det negativt ladede ordvalg og brugen af patos understøtter dermed Omars seriøse budskab om, at kvindeundertrykkelsen inden for islam må stoppe. 

Vi kan derfor sige, at virkemidlerne er med til at forstærke hendes budskab. Vi ser samme manøvre i den berømte “Jeg har en drøm”-tale af borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King Jr.

Ofte ser man, at taleren fremlægger beviser for sine påstande i forbindelse med åben argumentation, simpelthen fordi det gør argumentationen stærkere. Det gør Omar ikke rigtig. Men vi kan argumentere for, at hun selv er beviset: Hun står frem ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind