Fremførelse

Kropssprog

En tale er mere end bare ord, og måden, den bliver fremført på, er en del af det “sprog”, som en tale formidles i. Derfor er det relevant at undersøge fremførelsen i Sara Omars nytårstale fra d. 1. januar 2018 på DR2. 

I videooptagelsen af talen er Omar filmet i normalperspektiv og kan ses fra hovedet og ned til midt på brystet. Hun har generelt et meget roligt kropssprog; vi kan ganske vist ikke se hendes hænder og arme i dette kameraudsnit, men får faktisk heller ikke indtryk af, at hun bevæger dem. Derfor fokuserer vi automatisk på hendes ansigt.

Det første, vi lægger mærke til, er den konstante øjenkontakt, Sara Omar holder med kameraet og dermed modtageren. Hun ser ikke væk eller ned én eneste gang, og kombineret med det følelsesladede indhold i nytårstalen virker den vedholdende øjenkontakt meget stærkt. Omar giver indtryk af styrke og oprigtighed.

Der er små variationer i hendes mimik undervejs i talen, afhængig af hvad hun taler om. Generelt er hendes ansigtsudtryk alvorligt, hvilket passer til alvoren i emnet, som er brutal undertrykkelse af kvinder. Når hun taler om den smerte, hun selv har oplevet, rynker hun kortvarigt brynene: “Jeg ved godt sandheden gør ondt. Den gør ondt. Det ved jeg alt om.” (02:09). 

Senere taler hun direkte til de muslimske mænd om, hvordan man ikke skal behandle en kvinde, hvis man vil være en ærbar mand. Her afslører hendes ansigt vrede og forurettethed på kvindernes vegne i form af stærkt rynkede øjenbryn (03.38).

Omars mimik understøtter hendes budskaber  (03.38).

Dog ser vi også Sara Omar benytte sig af mere positiv ansigtsmimik. Når hun taler om noget glædeligt, smiler hun. Eksempelvis når hun bekendtgør til alle, at hun i år valgte at bryde fri af undertrykkelsen (00.33), når hun erklærer sig for en stærk kvinde (02.16), og når hun slutter talen af med at sige, at hun håber for 2018, at mange flere kvinder vil tage bladet fra munden (04.00). Disse passager omhandler alle tre håb og optimisme, så her støtter Omars smil naturligvis op om dét.

Stemmeføring

Ligesom Omar har en fast og vedholdende øjenkontakt talen igennem, har hun også en fast og rolig stemmeføring. Selvom emnet er følelsesladet og personligt, ryster hun ikke på stemmen, men udstråler beslutsomhed. Hendes stemmeføring og tone ændrer sig ikke rigtig på noget tidspunkt; den forbliver stærk og dybfølt. Omar taler relativt langsomt, og hendes diktion - altså udtal...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind