Perspektivering

Perspektiveringsmulighederne er mange

Der er flere forskellige måder at perspektivere Sara Omars nytårstale fra 1. januar 2018 på. Du kan eksempelvis tage udgangspunkt i tekstens tematikker (undertrykkelse af kvinder, ytringsfrihed), forfatterens øvrige værker (debatindlæg, digte, romanen Dødevaskeren), lignende tekster af andre forfattere (se nedenfor) eller sammenholde nytårstalen med den tid, den er en del af. Her har vi plukket nogle tekster og forfattere ud, som du kan holde Omars tale op imod. Vi giver dig også en perspektivering til en anden kvindelig forkæmper for ytringsfrihed og lige rettigheder til kvinder - pakistanske Malala Yousafzai.

Malalas kamp for retten til uddannelse

Sara Omars nytårstale sætter fokus på et kontroversielt emne, som kan vække voldsomme reaktioner i konservative muslimske kredse. Efter udgivelsen af bogen Dødevaskeren har Sara Omar modtaget mange trusler. I et interview til Femina 19. januar 2018 sætter hun ord på sin situation: ”Jeg risikerer mit liv, jeg kan gå ud på gaden lige efter det her interview og blive skudt i hovedet.” Men Sara Omar er ikke den eneste, som har angrebet den traditionelle muslimske kultur og har måttet bære store konsekvenser for det.

Den 15-årige pakistanske skolepige Malala Yousafzai var den 9. oktober 2012 med bussen hjem fra skole. På bussen blev hun og to kammerater skudt af en bevæbnet mand fra Taliban. Malala blev ramt i hovedet og måtte kæmpe for sit liv på hospitalet. Manden havde forinden spurgt ”Hvem af jer er Malala?” og truet med at slå alle i bussen ihjel, hvis hun ikke stod frem.

Nogle år tidligere i 2009 var Malala som 11-årig begyndt at blogge under pseudonym. I bloggen fortalte hun om sit liv under Talibans besættelse af den nordvestlige del af Pakistan, hvor hun boede med sine forældre, der var ledere af nogle lokale skoler. Taliban havde stor indflydelse i området og havde i januar 2009 udstedt en befaling om, at piger ikke måtte gå i skole. De havde også forbudt musik, fjernsyn, og at kvinder gik alene ud i det offentlige rum. Politifolk blev myrdet og efterladt i gaderne, og skoler for piger blev sprængt i luften.

Malalas blog blev efterhånden en vigtig stemme i modstanden mod Taliban. En journalist fra New York Times lavede en dokumentar om hende, og Malala begyndte at give interviews til tv og aviser. Den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tuto nominerede hende til den internation...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind