Perspektivering

Perspektiveringsmulighederne er mange

Der er flere forskellige måder at perspektivere Sara Omars nytårstale fra 2018 på. Du kan eksempelvis tage udgangspunkt i tekstens tematikker (undertrykkelse af kvinder, ytringsfrihed), forfatterens øvrige værker (debatindlæg, digte, romanen Dødevaskeren), lignende tekster af andre forfattere (se nedenfor) eller sammenholde nytårstalen med den tid, den er en del af.

Her har vi plukket nogle tekster og forfattere ud, som du kan holde Omars tale op imod. Vi giver dig også en perspektivering til en anden kvindelig forkæmper for ytringsfrihed og kvinderettigheder: pakistanske Malala Yousafzai.

Malalas kamp for retten til uddannelse

Sara Omars nytårstale sætter fokus på et kontroversielt emne, som kan vække voldsomme reaktioner i konservative muslimske kredse. Efter udgivelsen af bogen Dødevaskeren har Sara Omar modtaget mange trusler. I et interview til Femina 19. januar 2018 sætter hun ord på sin situation: ”Jeg risikerer mit liv, jeg kan gå ud på gaden lige efter det her interview og blive skudt i hovedet.” Men Sara Omar er ikke den eneste, som har angrebet den traditionelle muslimske kultur og har måttet bære konsekvenserne af det.

Den 15-årige pakistanske skolepige Malala Yousafzai var den 9. oktober 2012 med bussen hjem fra skole. På bussen blev hun og to kammerater skudt af en mand fra Taliban. Malala blev ramt i hovedet. Manden havde forinden spurgt ”Hvem af jer er Malala?” og truet med at slå alle i bussen ihjel, hvis hun ikke stod frem.

Nogle år tidligere i 2009 var Malala som 11-årig begyndt at blogge under pseudonym. I bloggen fortalte hun om sit liv under Talibans besættelse af den nordvestlige del af Pakistan, hvor hun boede med sine forældre, der var skoleledere. Taliban havde i januar 2009 udstedt en befaling om, at lokale piger ikke måtte gå i skole. De havde også forbudt musik, fjernsyn, og at kvinder gik alene ud. Malalas blog blev efterhånden en vigtig stemme i modstanden mod Taliban. En journalist fra New York Times lavede en dokumentar om hende, og Malala begyndte at give interviews til tv og aviser. 

Den pakistanske hær generobrede området i maj 2009,  men Taliban fortsatte med at drive terror i det skjulte. Malala var et oplagt og meget synligt mål, fordi hun havde kritiseret dem. Mordforsøget på Malala f...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind