Sara Omars nytårstale

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere, vurdere og perspektivere forfatter og debattør Sara Omars nytårstale fra DR2 Deadline. Talen blev holdt 1. januar 2018 i tv-programmet Deadline. Baggrunden var blandt andet Omars delvist selvbiografiske debutroman fra 2017, Dødevaskeren, der brutalt beskriver undertrykkelse af kvinder i muslimske miljøer.

På de følgende sider finder du først et resumé af talen. Derefter følger sektioner om talens emne, afsender og modtager, hvor vi klarlægger, hvad den handler om, hvem Sara Omar er, og hvem den reelle modtager for nytårstalen er.

Dernæst tager vi hul på den egentlige analyse af talen og gennemgår grundigt alle de punkter, der normalt indgår i en analysemodel rettet mod taleanalyse. Fx komposition, sproglige og retoriske virkemidler, appelformer, argumentation og talens fremførelse.

Efter analysen er der sektioner om talesituation, intention, vurdering og perspektivering. Her ser vi blandt andet på, hvor godt Sara Omar som afsender lykkes med at nå sin modtager.

Uddrag:

Her kan du se et lille uddrag fra vores webbog om nytårstalen:

Logos

Logos er den appelform, der fylder mindst i Omars tale. Det kan skyldes tre faktorer: For det første er emnet følelsesladet og svært at tale helt neutralt og køligt om. For det andet har talen en stærkt subjektiv vinkel, fordi den delvist handler om Sara Omars egne erfaringer. Og for det tredje er logos sjældent den dominerende appel i nytårstaler, som typisk trækker mere på etos og patos.

Vi kan indirekte se den sparsomme brug af logos, ved at talen rummer meget få forbinderord til at skabe logisk sammenhæng mellem argumenterne - typisk kun “fordi” og “derfor”. Men vi ser dog Omar lægge ud med en systematisk opremsning af tre muligheder for muslimske kvinder (l. 3-8), og selvom disse linjer er stærkt følelsesladede, er der en vis logik over den strukturerede indledning på emnet.

Omar bruger også logos til at dæmpe de negative følelser, som hendes tale måske vil vække hos modstandere af hendes holdninger: ”Men at stå frem og fortælle sandheden som den er, er ikke det samme som at gå i krig.” (l. 25-26). Omar har selv udtalt, at hun ved at stå frem og italesætte problemerne inden for islam risikerer livet. Lidt firkantet sagt er der ingen pointe i at provokere voldsomt, når du er i livsfare.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Sara Omars nytårstale

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.