Sara Omars nytårstale

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere, fortolke, vurdere og perspektivere den nytårstale, som forfatter og debattør Sara Omar holdt i tv-programmet Deadline d. 1. januar 2018. Baggrunden var bl.a. Omars delvist selvbiografiske debutroman fra 2017, Dødevaskeren, der beskriver undertrykkelse af kvinder i muslimske miljøer.

Udover analysen af talens virkemidler får du et resumé af talen og en gennemgang af dens ret usædvanlige kommunikationssituation. Vi kommer også omkring Omars fremførelse af talen. Til sidst hjælper vi dig med at fortolke og vurdere nytårstalen, ligesom vi giver dig forslag til at perspektivere den.

Uddrag:

Her kan du se et lille uddrag fra vores webbog om nytårstalen:

Logos

Logos er den appelform, der fylder mindst i Omars tale. Det kan skyldes tre faktorer: For det første er emnet følelsesladet og svært at tale helt neutralt og køligt om. For det andet har talen en stærkt subjektiv vinkel, fordi den delvist handler om Sara Omars egne erfaringer. Og for det tredje er logos sjældent den dominerende appel i nytårstaler, som typisk trækker mere på etos og patos.

Vi kan indirekte se den sparsomme brug af logos, ved at talen rummer meget få forbinderord til at skabe logisk sammenhæng mellem argumenterne - typisk kun “fordi” og “derfor”. Men vi ser dog Omar lægge ud med en systematisk opremsning af tre muligheder for muslimske kvinder (l. 3-8), og selvom disse linjer er stærkt følelsesladede, er der en vis logik over den strukturerede indledning på emnet.

Omar bruger også logos til at dæmpe de negative følelser, som hendes tale måske vil vække hos modstandere af hendes holdninger: ”Men at stå frem og fortælle sandheden som den er, er ikke det samme som at gå i krig.” (l. 25-26). Omar har selv udtalt, at hun ved at stå frem og italesætte problemerne inden for islam risikerer livet. Lidt firkantet sagt er der ingen pointe i at provokere voldsomt, når du er i livsfare.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Sara Omars nytårstale

[2]
Bedømmelser
  • 06-03-2022
    Givet af 3.g'er på STX
  • 25-02-2022
    Givet af 2.g'er på STX