Perspektivering

"Ørneflugt" er præget af naturalismen

En central tendens i det moderne gennembrud var den litterære strømning, der kaldes naturalisme.  Naturalismen undersøger mennesket som et stykke natur på linje med dyr. 

“Ørneflugt” er tydeligt en naturalistisk novelle. De handlinger og valg, som ørnen ”Klavs” foretager, er en konsekvens af hans fysiske drifter (arv), hans opvækstvilkår (miljø) og hans nuværende livsbetingelser (miljø). På den ene side er Klavs præget af sin arv i form af sine ørnegener: Klavs har en udlængsel, han higer efter den vilde, frie natur, og han føler sig af og til mere magtfuld end de andre dyr på gården. Hans følelse af magt kan være udtryk for, at han er født som en ørn. Det vil sige, at han egentlig er en rovfugl, der er placeret højt i naturens hierarki.

På den anden side er Klavs tydeligt præget af sit miljø: Klavs er vokset op i præstegården, og præstefamilien har gjort ham tam. De har stækket hans vinger og bestemt, at han skal have en plads langt nede i gårdens hierarki: Hans faste plads er ved svinehuset, hvor han sidder og aftager gårdens affald. Klavs beskrives som usikker og ængstelig som følge af præstefamiliens behandling af ham. Disse træk virker modstridende med hans ørnegener: Ørnen er som r...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind