Fortolkning, tema og budskab

Fortolkning og budskab

“Ørneflugt” er en fortælling om en ørn i en præstegård. Men i overført betydning er det en fortælling om et individ, der skal “flyve fra reden”. Klavs skal forlade sit trygge miljø og begive sig ud i den store verden for at finde ud af, hvem han er. Fortællingen om den unge ørn, der skal finde sig selv, kunne lige så vel være fortællingen om et menneske, der skal træde ind i de voksnes rækker. “Ørneflugt” er altså en fortælling om menneskets udvikling fra barn til voksen.

“Ørneflugt” har særligt fokus på, hvilken betydning menneskets arv og miljø har i denne udviklingsproces. Med andre ord undersøger novellen, om mennesket er styret (determineret) af arv eller miljø. Novellen konkluderer, at begge dele har betydning, men at miljøet overskygger arven. Det kommer særligt til udtryk i novellens fortællerkommentarer, personfremstilling og kritiske beskrivelser af præstegårdens miljø.

Fortælleteknikken har stor betydning for, hvordan vi fortolker novellen. Fortælleren fortolker med på historien undervejs med fortællerkommentar...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind