"Ørneflugt" og det moderne gennembrud

”Ørneflugt” er typisk for det moderne gennembrud

“Ørneflugt” er skrevet under det moderne gennembrud. Det moderne gennembrud var en litterær strømning, der varede fra cirka 1870 til 1895. Selvom den endelige version af "Ørneflugt" først er udgivet i 1899 er novellen stærkt præget af periodens idealer.

I det moderne gennembrud forsøgte forfatterne at gøre op med romantikkens fokus på det guddommelige, smukke og ideelle. I stedet skulle der nu rettes et kritisk fokus mod fx urimelige samfundsforhold, forholdet mellem kønnene og religionens betydning.

Det moderne gennembruds foregangsmand, Georg Brandes, mente, at litteraturen skulle sætte problemer under debat. Det vil sige, at litteraturen skulle få folks øjne op for de samfundsproblemer, der herskede i tiden, og opfordre læserne til at tage stilling til disse. Den ambition lever “Ørneflugt” op til.

I novellen ser vi, hvordan Klavs påvirkes af omgivelserne i præstegården, som han vokser op i. Han mærker klart sin indre ørnenatur og ønsker ubevidst  at slippe væk fra opvækstmiljøet, men novellen viser, at det ikke længere er en umulighed for Klavs. Han er blevet en stækket eller tæmmet ørn på grund af det miljø, han er vokset op i.

Det er et stort problem for ham, for han ligner en ørn og lærer til sidst også at flyve som en ørn. Karlen på gården kan ik...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind