Miljø

Kaldes også miljøkarakteristik eller miljøbeskrivelse.

Miljøet i præstegården er præget af et traditionelt gårdliv

Miljøet i præstegården bliver beskrevet som et klassisk gårdliv. Miljøbeskrivelsen passer godt på vores forestilling om livet på en præstegård, hvor der ud over præsten og hans familie og tjenestefolk er får, grise, ænder og høns:

Dette er Historien om den unge Ørn, der som gulnæbbet Unge blev funden af nogle Drenge og bragt ind i den gamle Præstegaard, hvor nænsomme Mennesker tog sig af den og fik den kær, saa man ikke senere formaaede at skille sig ved den. Ligesom Eventyrets "grimme Ælling" voksede den op her mellem skræppende Ænder og kaglende Høns og brægende Faar. 

Vi hører også om en kostald, en mødding og et svinehus, som er almindelige elementer på en gård. Miljøet i novellen er dermed realistisk, genkendeligt og virkelighedsnært, selvom ”Ørneflugt” også har eventyrtræk i kraft af menneskeliggørelsen af ørnen Klavs.

Den realistiske miljøskildring gør novellens handling og tematik meget vedkommende. Vi føler, at vi ville kunne opleve tekstens miljø i præstegården i virkeligheden. Der er dog tale om en fortidig virkelighed. Det ser vi i beskrivelserne af gårdens tjenestefolk og præstens status i landsbyen. Nutidens præstegårde har ikke tjenestefolk, og præster har ikke lige så stor en magt i dag. Disse faktorer passer snarere på en virkelighed i novellens samtid, dvs. i slutningen af 1800-tallet.

Miljøet uden for gården er kendetegnet af åbne vidder og vild natur

I “Ørneflugt” er det fysiske miljø uden for præstegården kendetegnet af store vidder og vild natur. Novellen beskriver en natur, som vi ikke umiddelbart kan genkende som dansk. Der er øde fjelde, vilde klipper og klippeblokke, en stenørken og bjerge, der...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind