"Ørneflugt" og "Den grimme Ælling"

"Ørneflugt" refererer direkte til "Den grimme Ælling"

I “Ørneflugt” optræder flere direkte referencer til H.C. Andersens eventyr “Den grimme Ælling” (1843). I begyndelsen af “Ørneflugt” refererer fortælleren til HCA-eventyret med ordene: "Ligesom Eventyrets "grimme Ælling" voksede den op her mellem skræppende Ænder og kaglende Høns og brægende Faar”.

“Ørneflugt" slutter også med en fortællerkommentar, der refererer til “Den grimme Ælling": ”For det hjælper alligevel ikke, at man har ligget i et Ørneæg, naar man er vokset op i Andegaarden”.

Kommentaren her minder meget om en kommentar, der optræder i H.C. Andersens eventyr: “Det gjør ikke noget at være født i Andegaarden, naar man kun har ligget i et Svaneæg!”

Den slags henvisninger fra én litterær tekst til en anden litterær tekst kaldes intertekstuelle referencer. De er med til at give novellens dens betydning. Når vi analyserer "Ørneflugt", er det derfor helt oplagt at vi også laver en sammenligning med "Den grimme Ælling". 

Begge historier tematiserer konflikten mellem individ og fællesskab

Fælles for “Den grimme Ælling” og “Ørneflugt” er, at de er dannelseshistorier, der følger eventyrets klassiske hjemme-ude-hjem-skabelon. De har dog forskelligt udfald. Vi følger både den grimme ælling og ørnen Klavs i overgangen fra ung til voksen fugl.

Fælles for de to fortællinger...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind