Personer

Her får du hjælp til at analysere personerne i Doppler af Erlend Loe. 

Først går vi tæt på bogens hovedperson og fortæller, Andreas Doppler. Vi ser på hans forhistorie og de begivenheder, som førte til, at han er flyttet ud i skoven. Derefter analyserer vi hans udvikling og de livsprojekter, som han stiller op.

Selvom han ikke er et menneske, har vi valgt at behandle elgen Bongo på en side under personkarakteristik. Vi ser på forholdet mellem Bongo og Doppler, hvor vi undersøger Dopplers tendens til at besjæle elgen og spejle sine egne følelser i den. 

Vi ser også på Dopplers familie, som består af Dopplers kone, sønnen Gregus på 4 år og datteren Nora på 16 år. Vi giver en karakteristik af dem og ser på, hvordan de reagerer på, at Doppler forlader dem og flytter i skoven. Vi ser også på, hvordan familien påvirker Doppler. 

Derefter giver vi en analyse af bogens andre personer. De vigtigste er Düsseldorf, tyven Roger og højrefløjsmanden, Bosse Munch. Vi undersøger, hvordan de på forskellig vis spejler og påvirker Dopplers liv. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af personkarakteristikken.

Doppler har undertrykt sine følelser ved farens død

Ved siden af fortællingen om Dopplers opgør med kompetencen ligger en anden fortælling. Vi ser den allerede i bogens første sætning: ”Min far er død.” (s. 9) Doppler giver til at begynde med udtryk for, at farens død er noget, som han har lagt bag sig. Det ser vi i den beskrivelse, som leder op til cykeluheldet i skoven:

Min far var lige død og begravet, og min mor og mine søstre og jeg havde fået orden på alt det praktiske halløj, og jeg var ude at og cykle. (s. 24)

Udtrykket ”død og begravet” bruger vi normalt i en overført betydning om ting, som vi har afsluttet og gjort os færdige med. I Dopplers tilfælde har det selvfølgelig også en bogstavelig betydning, fordi faren jo faktisk er død. Men den overførte betydning understøttes af, at Doppler omtaler det hele som ”det praktiske halløj”, som han og familien ”havde fået orden på”. 

Det virker heller ikke, som om faren har været en særlig vigtig skikkelse i den voksne Dopplers liv. Doppler fortæller nemlig flere gange, at han ikke har haft noget nært forhold til sin far: ”Jeg kendte ham knap nok. Jeg forstod aldrig, hvem han var. Og nu er han borte.” (s. 17) 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind