Andre personer

Düsseldorf inspirerer Doppler, men spejler ham også

En af de vigtigste personer for handlingen er Düsseldorf, som Doppler får en slags venskab med. Düsseldorf er en ældre mand, der bor alene i et stort hus i et dyrt villakvarter. Efter han har afsløret og overmandet Doppler i et tyveriforsøg, får de en form for venskab. 

Düsseldorfs far var en tysk soldat, og det har derfor ikke været let for Düsseldorfs mor at have et barn med en fra fjenden. Det var normalt i årene efter krigen, at folk, som havde sympatiseret med tyskerne, blev betragtet som udstødte, som man ikke ville have noget at gøre med. 

Faren nåede imidlertid aldrig at møde sin søn, da han blev dræbt i krigen, i samme øjeblik han fik beskeden om sønnens fødsel. Ironisk nok endte farens liv altså, samtidigt med at sønnens begyndte. Den manglende far har haft en afgørende indflydelse på Düsseldorfs liv. Han har fx taget sit efternavn fra farens hjemby. 

Düsseldorf inspirerer Doppler

Düsseldorf har siden sin kones død brugt al sin tid på at konstruere en kæmpemæssig model af en byscene fra anden verdenskrig. Han forklarer Doppler, at han er ved at rekonstruere sin fars dødsøjeblik, og han i øvrigt agter at begå selvmord, når modellen er færdig:

Jeg har tit tænkt på, at når denne officersbil er færdig, og jeg har fået bygget og malet min far, så vil jeg anbringe dem på det rigtige sted i modellen og derefter skyde mig en kugle for panden. (s. 65) 

Selve Düsseldorfs modelbyggeri vækker Dopplers respekt. Det spejler nemlig Dopplers måde at være fuldstændigt opslugt af én ting. I Dopplers tilfælde er det hadet til kompetencen. Det er fra Düsseldorf, at Doppler får inspiration til at hædre sin far, hvilket fører til hans arbejde med totempælen. 

Düsseldorf spejler Doppler

Düsseldorf spejler også Doppler. Begge har mistet en far, de ikke kendte. De er også begge to temmelig monomane. Det betyder, at de kun går op i én ting. Düsseldorf har sine modeller, Doppler har sin kamp mod kompetencen. 

Da Düsseldorf har gjort sin model færdig, kan han ikke gennemføre sit selvmord. Han bliver i stedet rørt af tv-udsendelsen Norge Rundt. Her ser han blandt andet en historie om en dreng, som har lært sig at synge mange af verdens nationalsange på originalsprogene:

Den dreng fik mig til at tage geværløbet ud af munden og patronen ud af kammeret, siger Düssseldrof. Og siden da har jeg kun set fremad. Far kan sejle i ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind