Doppler

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere romanen Doppler af Erlend Loe. Først får du et resumé, så du kan få et overblik over handlingen, her ser vi også på de overordnede motiver. Du får også en gennemgang af handlingen i de enkelte kapitler.

Derefter får du hjælp til at analysere romanen, hvor vi kommer ind på komposition, personer, miljø, fortæller og sprog. Her får du også nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig med at få hul på romanen på egen hånd.

Vi giver dig et bud på fortolkning, tema og budskab. Til sidst giver vi dig gode ideer til perspektivering. Disse kan du også bruge til inspiration, hvis du planlægger at bruge Doppler i en større skriftlig opgave.

Præsentation

Titel: Doppler (2004)
Forfatter: Erlend Loe
Genre: Roman

Erlend Loe (f. 1969) er en norsk forfatter. Loe udgav sin første roman Kvinden flytter ind i 1993, men det var med romanen Naiv. Super., at han i 1996 fik sit store gennembrud. Loe har udgivet en lang række romaner, børnebøger og manuskripter til film. Loes romaner bliver læst over hele verden og er oversat til en lang række sprog.  

Loe er født og opvokset i Trondheim. Han ville oprindeligt have været skuespiller, men skiftede så til universitetet, hvor han tog en magistergrad i etnologi samt film- og litteraturvidenskab. Siden tog han en uddannelse som manuskriptforfatter ved Filmskolen i København.

I Loes romaner møder vi ofte hovedpersoner, som møder en eksistentiel krise, fordi meningsløsheden er brudt ind i hverdagens trygge og normale rammer. Romanerne leger ofte ironisk og humoristisk med ideen om at acceptere meningsløsheden og falde på plads i hverdagen igen, men de rummer også en kritik af det moderne samfund. 

Uddrag fra analysehjælpen

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp. 

Menneskets identitet

Temaet om det moderne samfund er nært knyttet til et tema om menneskelig identitet. Altså til spørgsmålet om, hvem vi er som mennesker? I tidligere tider var identiteten i høj grad bestemt af vores tilhørsforhold til slægten. 

Doppler oplever at denne forbindelse er kappet over: ”Vi er født alene, og vi dør alene.” (s. 46). Han udtrykker den samme idé over for Bongo, da han forsøger at retfærdiggøre drabet på Bongos mor. Her forklarer han, at moren alligevel snart ville have stødt Bongo fra sig. Vi lever altså i en tid, hvor det er op til hver enkelt selv at skabe sin identitet.

Når Doppler gør op med kompetencen, så handler det om et opgør med et samfund, hvor vi ikke er os selv, men blot spiller de roller, som samfundet forventer af os. Doppler siger det rammende, da han karakteriserer sig selv i bogens begyndelse: ”Jeg er cyklist. Og jeg er ægtemand og far og søn og lønmodtager. Og husejer. Og en masse andre ting. Man er så meget” (s. 25-26). Hvis “Man er så meget”, så er man måske i virkeligheden ingenting. Og det kan give en følelse af rodløshed og ensomhed.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Doppler

[5]
Bedømmelser
  • 14-12-2021
    Givet af HFe-elev på 2. år
  • 15-02-2021
  • 21-12-2020
    Givet af HF-elev på 1. år
  • 03-11-2020
    Givet af HTX-elev på 3. år